Social 20 August 2008 17:58
Debitele scazute pe raul Bistrita, cauzate de lipsa precipitatiilor, i-au determinat pe specialistii Sistemului de Gospodarire a Apelor (SGA) Bistrita-Nasaud sa faca, incepand de astazi, evacuari controlate din barajul de la Colibita, transmite corespondentul NewsIn

Potrivit directorului SGA Bistrita-Nasaud, Doru Hasmasan, debitul evacuat controlat din baraj oscileaza intre 8 si 10 mc/s, evacuarile controlate urmand sa aiba loc pana vineri inclusiv, pentru a creste debitele pe raul Bistrita.

"Hidrocentrala e in revizie si nu lucreaza, iar raul Bistrita are debite foarte scazute. Exista riscul ca pestii sa moara din lipsa de oxigen”, a declarat Hasmasan.

Specialistii SGA au avertizat populatia despre acest demers, intrucat sunt multi oameni care traverseaza raul cu picioarele sau cu carutele si ar putea fi surprinsi de unda mai mare de apa care vine dinspre amonte.

Barajul de la Colibita este in exploatarea Companiei Nationale Apele Romane, iar pe plan judetean se afla in administrarea Sistemului de Gospodarire a Apelor (SGA) Bistrita-Nasaud. Din amenajare se face alimentarea cu apa a localitatilor din aval, existand posibilitatea ca in sectiunea Bistrita sa se asigure un debit suplimentar de 3,8 mc/s. Acumularea Colibita are un volum de 75,12 milioane m³ la NNR – 797,45 m. Lungimea lacului este de 7.400 m, iar latimea maxima de 1.100 m.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.