Un proiect legislativ care ar putea fi adoptat pana la sfarsitul lunii viitoare propune introducerea unui mecanism prin care cetatenii care duc peturi sau doze de aluminiu la reciclat sa fie recompensati.
Astfel, cei care opteaza pentru aceasta varianta vor primi 20 de bani (2.000 de lei vechi) pentru fiecare pet returnat, respectiv 18 bani (1.800 de lei vechi) pentru fiecare doza metalica returnata.

Potrivit initiatorului acestui proiect de act normativ, deputatul Iulian Iancu, punctele de colectare contra cost vor functiona, pentru inceput, in supermarketuri.

In ceea ce priveste reactia la aceasta propunere, bucurestenii nu par a fi foarte incantati. Acestia spun ca principalul inconvenient il reprezinta faptul ca deseurile trebuie transportate, impunandu-se nevoia unui mijloc de transport personal.

Din 10 PET-uri reciclate se confectioneaza un tricou, iar prin reciclarea unei doze din aluminiu se economiseste energie pentru producerea a 20 de doze reciclate

Deputatii vor ca oamenii sa fie rasplatiti pentru strangerea deseurilor

Pentru o „sticla" din plastic de doi litri, cetatenii vor primi 20 de bani (adica 2.000 lei vechi), iar pentru o cutie din aluminiu 18 bani (adica 1.800 lei vechi).

Una dintre solutiile pentru protejarea planetei de poluare este reciclarea PET-urilor si a dozelor din aluminiu. Gratie unei propuneri legislative initiate de presedintele Comisiei pentru Industrii si Servicii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu (PSD), cetatenii care returneaza PET-uri si cutii din aluminiu pentru bauturi vor primi bani in schimb.

1 leu PET-ul returnat?

„Am initiat acest proiect dintr-un gest disperat, vazand gramezi de PET-uri si cutii de bere pe lacuri si in jurul localitatilor. Vrem sa determinam cetatenii sa intre in acest proces de colectare si reciclare", a declarat deputatul Iulian Iancu. El a inregistrat aceasta propunere legislativa la Camera Deputatilor.
„M-am grabit sa inregistrez proiectul pentru a fi dezbatut in Camera Deputatilor, pe 1 septembrie, iar la sfarsitul lunii octombrie sa poata fi implementat", a mai spus Iancu. El este convins ca sistemul acesta va responsabiliza orice cetatean.

„Sunt sigur ca sunt multi oameni care vor veni in intampinarea procesului de colectare. Pana acum, oamenii nu au avut nicio motivatie sa colecteze plastic si metal. M-am gandit si la aluminiu, pentru ca acesta poate fi reciclat la nesfarsit, iar PET-urile se gasesc la tot pasul si sunt o povara ", a explicat Iulian Iancu. Deputatul PSD a adaugat ca acest proiect, practic, se autofinanteaza.