Social 20 August 2008 04:38
Toate persoanele cu handicap din tara noastra vor fi reevaluate, deoarece intr-un singur an numarul acestora a crescut cu o suta de mii.
Autoritatile nu au o explicatie oficiala pentru aceasta crestere spectaculoasa, insa recunosc ca pot exista si cazuri de coruptie. Daca in martie 2007, numarul total al persoanelor cu handicap era de 430.000, acum este de 530.000. Din acest motiv, din ianuarie dosarele trec prin mai multe filtre inainte de a ajunge in comisia de expertiza. In cursul anului 2007, au fost reexaminate 11.500 de cazuri ale persoanelor cu handicap, iar in cazul a 2.300 s-a ajuns la concluzia ca deciziile nu erau corecte. Intre timp, fara stirea soacrei, un medic din Craiova i-a facut femeii dosar medical de persoana cu handicap pentru a beneficia de ajutorul social.

''Presiunea de coruptie asupra judetelor este foarte mare. Toate vor fi reevaluate si analizate, e posibil sa treaca intr-un grad de handicap mai mic sau sa fie situatii in care se constata un caz de abuz, de coruptie'', a declarat secretarul de stat in Ministerul Muncii, Teodora Bertzi. Anul trecut au fost reexaminate 11.500 de persoane cu handicap, iar in cazul a 2.300 s-a ajuns la concluzia ca deciziile nu erau corecte. Potrivit legii, persoanele cu handicap primesc pe langa o indemnizatie lunara, deduceri de impozite, gratuitati pe transport, credite fara dobanda si bilete de tratament. Potrivit raportului Casei Nationale de Sanatate, statul a cheltuit anul trecut pentru drepturile persoanelor cu dezabilitati 375 de milioane de lei, informeaza Realitatea TV. Psihologii spun ca persoanele sanatoase care se delcara bolnave au probleme de integrare in societate. '

'Practica de a te duce sa ceri un cetificat de handicapat fara sa ai propriu-zis un handicap este ca si cum ai spune nu ma pot integra intr-o situatie, nu fac fata, deci in interior ma simt ca un handicapat''
, a precizat psihologul Diana Ilinc.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.