Principalele federatii sindicale, atat din invatamantul preuniversitar, cat si din cel superior, sunt hotarate sa boicoteze inceperea semestrului al doilea de scoala, prin ample actiuni de protest, mergand pana la greva generala. "Asa cum era de asteptat, la ultima sedinta de guvern, care s-a sustinut marti, problema invatamantului a fost exclusa din agenda dezbaterilor si negocierile n-au mai avut loc", ne-a declarat Maria Becic, secretarul general al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI).

Drept urmare, Colegiul liderilor de sindicat din FSLI au anuntat, printr-un comunicat, ca, "indiferent de rezultatele alegerilor, cadrele didactice sunt decise sa continue protestele, pana la obtinerea tuturor drepturilor solicitate, deoarece oferta de salarizare venita din partea actualului guvern este jignitoare". Aproximativ pe aceeasi linie se afla si Federatia "Spiru Haret": "Am primit niste solutii din partea Guvernului, dar nu le-am acceptat inca. Sunt convins ca, la sedinta de saptamana viitoare a Executivului, nu se va ajunge la nici un consens, fapt pentru care ne vom gandi la ce tip de boicotare vor fi angrenati membrii nostri", ne-a declarat presedintele executiv al organizatiei, Marius Nistor.

Mai intai, FSLI a protestat "fata de proportia de 4,1% din P.I.B. acordat invatamantului, in conditiile in care prin Legea invatamantului nr.84/1995, cu modificarile si completarile ulterioare, se prevede majorarea esalonata a acestui procent, astfel incat, in 2007, sa fie de 6% din P.I.B", se stipuleaza in comunicatul oficial. Paralel, s-a cerut dublarea salariilor, la intreg personalul din invatamant, si echivalarea acestora in euro, dupa modelul tarilor din Uniunea Europeana. La randul lor, sindicalistii de la "Spiru Haret" si de la Federatia Educatiei Nationale sunt preocupati si de veniturile salariale ale personalului nedidactic. Ei au cerut o majorare de 7%, pentru fidelitate de cel putin zece ani in sistem, si un spor financiar intre 5-10%, pentru conditii deosebite de munca. Numai ca negocierile se tot amana, iar greva se apropie cu fiecare zi ce trece.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.