Social 15 August 2008 01:28
In ultimii ani ne-am invatat cu cele mai neobisnuite capricii ale vremii, iar schimbarile bruste de temperatura din urmatoarele zile confirma aceasta regula. Sa ne mai facem planuri de week-end?
In prezent, tara noastra este traversata de o masa de aer cald, de origine tropicala. Conform specialistilor ANM, acest transport de aer cald din nordul Africii continua si astazi, cind se vor inregistra cele mai ridicate temperaturi din intervalul canicular. Astfel, astazi se vor inregistra, si chiar depasi, 39 de grade Celsius in unele zone din Cimpia de Vest si din Cimpia Romana. In ultimele doua zile banatenii, oltenii si moldovenii s-au confruntat cu maxime ce au depasit dublul minimelor, iar aici indicele de temperatura-umezeala a depasit pragul valoric de 80 de unitati, instalind starea de disconfort termic.

Simbata spre duminica sint asteptate modificari radicale ale vremii, cel putin in nordul si nord-vestul Romaniei, unde activitatea unui front atmosferic de origine polara va determina o instabilitate concretizata prin descarcari electrice, intensificari ale vintului ce pot lua forma vijeliilor, iar local vor fi si averse si izolat grindina. Tot in acest week-end in sudul si sud-estul tarii vremea se va mentine caniculara chiar daca apropierea masei de aer de origine polara determina scaderea de temperatura. Insa nici macar aici nu se vor depasi 36 de grade Celsius. "Un al doilea impact frontal va fi in noaptea de duminica spre luni, atunci cind precipitatiile si vijeliile isi vor face aparitia pe litoral si in estul Dobrogei", sustine specialistul ANM, Laura Dima.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.