Social 14 August 2008 15:21
Studentii din complexul bucurestean Regie vor beneficia, din anul universitar 2008-2009, de un sistem de securitate fara precedent, care include carduri de acces in camine, 120 de camere video de supraveghere, bariere si garduri de protectie, toate pentru scaderea numarului de infractiuni.

Proiectul sistemului de securitate, inceput anul trecut, se va finaliza inainte de inceperea noului an universitar si include mai multe masuri. "Am inceput cu ridicarea unui gard de 1,80 metri, pentru ca aveam probleme cu vecinii din Crangasi. Apoi, am instalat interfoane cu carduri de acces, astfel caminele stau tot timpul incuiate si, in plus, au disparut aurolacii care dormeau pe holuri", a precizat pentru NewsIn rectorul Universitatii "Politehnica" Bucuresti (UPB), Ecaterina Andronescu.

Camerele video au fost instalate pentru a monitoriza non-stop intrarile caminelor si zonele adiacente. "Prin securizarea intrarilor, asta si datorita accesului exclusiv pe baza de card, am eliminat furturile din camin. In plus, ca sa avem un campus curat, am montat camere pentru a vedea cine arunca gunoi pe geam, am dat si amenzi, astfel ca solutia chiar da rezultate", mai spune rectorul UPB.

Pentru aruncarea gunoiului la intamplare, studentul filmat cu camera de supraveghere risca amenzi de minimum 50 de lei.

Conducerea UPB intentioneaza, de asemenea, sa scoata din incinta campusului Regie si toate autoturismele care nu apartin studentilor, pentru a reduce, pe aceasta cale, numarul vizitatorilor care pot provoca incidente.

Nerezolvata ramane, in opinia administratorilor Regiei, problema discotecilor din campus. Atat studentii, cat si conducerea UPB, sunt de parere ca, daca nu pot fi desfiintate, discotecile pot fi macar separate de campus prin amenajarea unor culoare speciale de acces spre si dinspre aceste localuri.

"Discotecile sunt singurul factor perturbator in Regie, iar asta mai ales din cauza ca aici vin foarte multe persoane care nu sunt din campus. Studentii pot fi monitorizati, ei nu fac probleme, mai ales ca sunt tot timpul filmati, dar cei care vin doar la discoteca nu pot fi controlati. Pentru ca au fost semnate contracte cu discotecile, acestea nu pot fi desfiintate, asa ca se cauta o modalitate prin care sa se faca iesiri separate de campus", spune presedintele Uniunii Nationale a Studentilor din Romania, Gabriel Petrea.

Dupa 1990, complexul studentesc Regie si discotecile din incinta acestuia au fost tintele mai multor razii ale Politiei. Odata cu instalarea primelor camere video de supraveghere, in 2007, numarul infractiunilor pe raza campusului a inceput sa scada. "In acest moment, in evidentele Politiei nu se afla niciun caz de prostitutie sau trafic de droguri in acest campus. Asta nu inseamna ca nu au fost, inainte, astfel de cazuri, insa, dupa instalarea camerelor de supraveghere, a scazut numarul infractiunilor de orice fel, cum ar fi furturile din camerele de camin si actele de violenta. In ultimele sase luni, de pilda, numarul sesizarilor privind furturile din camere a scazut de la 39 la 23", a precizat purtatorul de cuvant al Politiei Capitalei, comisarul Christian Ciocan.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.