Social 9 August 2008 13:16
Vladimir Tismaneanu sustine pozitia afirmata de Horia Roman-Patapievici ieri si afirma ca nu intra in atributiile ICR sa judece cazurile lui Sorin Antohi si Andrei Corbea-Hoisie, fosti informatori participanti la scoala de vara organizata de ICR la Berlin, si ca este nevoie de o dezbatere publica in acest sens.

In cadrul unei conferinte de presa sustinuta ieri, presedintele Institutului Cultural Roman, Horia Roman Patapievici a declarat ca este nevoie de o dezbatere publica cu privire la statutul unor personae ca Sorin Antohi si Andrei Corbea-Hoisie, care au fost declarati colaboratori ai securitatii si care totusi sunt invitati la diverse manifestari culturale. “Ce facem cu informatorii care nu au facut crime?, este intrebarea pe care a lansat-o Patapievici, ca tema pentru o dezbatere publica.

Politologul Vladimir Tismaneanu, fost presedinte al Comisiei Prezidentiale de Analiza a Dictaturii Comuniste din Romania in prezent profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland, sustine de asemenea necesitatea unei dezbateri publice privind "statutul acceptabil" pentru fostii informatori.

Potrivit lui Tismaneanu, scandalul provocat de participarea lui Sorin Antohi si Andrei Corbea-Hoisie la scoala de vara organizata de ICR Berlin se datoreaza lipsei unui cadru legal si a unui consens, privitor la fostii colaboratori ai Securitatii. "Unde ii plasam si care este rolul lor? Cred ca este o discutie urgenta si menita sa duca la o clarificare morala", spune Tismaneanu.

"Problema Romaniei este ca pana in prezent nu avem un cadru legal care sa precizeze statutul acceptabil pentru acesti oameni, iar cu actualul Parlament, este o utopie sa ne inchipuim ca va trece o lege a lustratiei. De aici, rezulta echivocuri si ambiguitati si starea normala de frustrare si revolta pe care o resimtim cand ne intalnim cu fosti informatori", considera Tismaneanu.

Vladimir Tismaneanu a mai spus ca ne confruntam cu o situatie critica si, in lipsa unui cadru legal, avem nevoie de o dezbatere pentru a obtine un consens macar la nivelul intelectualilor romani, arata NewsIn.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.