Toate autoritatile, fie ele centrale sau locale, contabilizeaza pierderile materiale, insa nimeni nu s-a gandit si la drama localnicilor. Pe nimeni nu intereseaza in ce fel au fost afectati din punct de vedere psihic acesti oameni, care s-au trezit peste noapte fara casa, fara mancare si fara haine. Psihiatrul Florin Tudose ne-a precizat ca foarte multe persoane vor avea un soc posttraumatic. "Aceasta afectiune este cronica si trebuie tratata pe termen lung, pentru ca nu trece intr-o saptamana.

Socul posttraumatic se manifesta prin depresie si neliniste. Oamenii vor avea in perioada urmatoare dificultati de adaptare si cosmaruri. Daca minorii uita mai usor, nu acelasi lucru putem spune despre adultii care si-au vazut distruse toate sperantele", ne-a precizat psihiatrul. Specialistii spun ca oamenii nu vor depasi niciodata trauma de a-si pierde locuintele. Ramasi fara case, adultii vor avea sentimentul ca sunt incapabili sa-si apere familiile, fiind coplesiti de frustrare si de furie, chiar de revolta.

Potrivit profesorului Tudose, la fata locului ar trebui trimise comisii formate din psihologi si psihiatri care sa-i ajute pe sinistrati sa treaca peste soc. Insa, ca de fiecare data, nimeni nu stie cine ar trebui sa coordoneze aceste echipe de specialisti. Reprezentantii Ministerului Sanatatii spun ca Romania nu are astfel de echipe pregatite sa intervina in cazuri de criza.

Scolile isi redeschid portile

Chiar daca majoritatea caselor din localitatile timisene sunt inca sub ape, Inspectoratul Scolar Judetean Timis a luat decizia ca de astazi in toate scolile din zonele afectate de inundatii sa reinceapa cursurile. "In majoritatea localitatilor se pot tine orele in vechile locatii. Avem probleme in doua localitati. In satul Ionel, imobilul poate cadea in orice moment pe elevi si din aceasta cauza am hotarat mutarea cursurilor intr-o alta scoala dintr-o localitate invecinata, unde copiii vor ajunge cu ajutorul microbuzelor puse la dispozitie de primarie.

Probleme sunt si in comuna Oltec, unde scoala este inca inundata. Elevii de aici vor face orele la un liceu din Timisoara, unde vor beneficia gratuit de cazare la internat si de masa", ne-a precizat Dumitru Tomoni, inspector scolar general. In plus, acesta ne-a spus ca au fost stabilite programe speciale de recuperare a materiei pana la sfarsitul anului scolar.

Localitati sterse de pe harta

Inundatiile vor schimba in totalitate viata sinistratilor timiseni. Cel putin doua localitati vor fi radiate de pe harta judetului Timis. Satele Ionel si Gad vor disparea din atlase, din cauza ca au fost declarate localitati nesigure din cauza solului argilos, care nu lasa apa sa se infiltreze in pamant. Alte localitati, cum ar fi Otelec, Foeni si Cruceni, distruse in proportie de peste 80%, vor fi reconstruite. Presedintele Consiliului Judetean Timis, Constantin Ostaficiuc, a declarat ca in prezent se stabileste cate case se pot repara si cate vor fi demolate.

"Deja mai multe firme au lansat o oferta de 200 de euro/metru patrat de constructie, insa acest pret mi se pare urias si nu-l acceptam. O alta problema este ca localnicii, desi au ramas fara locuinte, nu accepta sa li se construiasca noi imobile de cate 2-3 camere, invocand faptul ca ei au avut case cu mult mai multe camere", a declarat presedintele Consiliului Judetean Timis. El a adaugat ca pentru refacerea locuintelor din zona sinistrata vor fi alocate 256 de milioane de euro de la Banca Europeana pentru Investitii, iar prima transa va fi de 60 de milioane de euro.

Corturi in loc de case

Pana le vor fi refacute casele, oamenii din zonele afectate de inundatii au doua posibilitati. Autoritatile locale au declarat ca, in momentul in care se vor retrage apele, cei care doresc sa ramana in gospodariile lor vor putea beneficia de corturi si de alimente. Potrivit reprezentantilor prefecturii, sinistratii mai pot sta si in cantoanele si in haltele care apartin CFR-ului. In acest sens, Laviniu Bedrosian, seful Corpului de Control al Prefectului, a identificat 12 cantoane si halte CFR, dintre care sapte ofera conditii optime de locuit, iar restul necesita unele reparatii. Acesta a mai avut discutii cu reprezentantii CFR pentru amplasarea mai multor vagoane-rulota pe liniile de cale ferata aflate in imediata apropiere a localitatilor sinistrate.

5 milioane de lei pe hectarul de teren inundat

Producatorii agricoli din zonele afectate de inundatii, in special cei din judetul Timis, ar putea primi despagubiri de trei pana la cinci milioane de lei pentru fiecare hectar de culturi vegetale, chiar si pentru terenurile neasigurate, a declarat ieri ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur. Pe langa sprijinul in bani, vor fi puse la dispozitia sinistratilor si materiale de constructii pentru refacerea locuintelor. Potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, suprafata totala afectata de inundatii este de 124.276 hectare de teren, dintre care 92.000 in Timis.

Au fost distruse in totalitate culturi agricole de pe 46.000 de hectare, din care suprafetele asigurate au fost de circa 16.000 de hectare. Flutur a aratat ca valoarea estimata a pagubelor inregistrate la culturile vegetale este de peste 200 de miliarde de lei, la care se adauga pierderile de animale. Pentru a-i putea despagubi pe producatorii agricoli care nu si-au asigurat culturile, Ministerul Agriculturii a elaborat si un proiect de ordonanta de urgenta a Guvernului pentru modificarea Legii nr. 381/2002 privind asigurarea culturilor agricole.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.