Secretarul general al Partidului Democrat, Vasile Blaga, a declarat ieri pentru A.M.Press ca in aceste zile asistam „in mod cert" la un divort intre PNL si PSD, cauzat de declaratiile celor doi lideri de partid – Calin Popescu Tariceanu si respectiv Mircea Geoana – care "se rotesc in jurul motiunii de cenzura".

Blaga isi explica comportamentul celor doi prin faptul ca acestia nu se asteptau sa piarda referendumul cu un scor atat de mare. "Panica ii face pe liberali si pe social-democrati sa isi arunce vorbe grele, acum cand nu stiu ce le rezerva viitorul dupa referendum. Viata, realitatea obliga PSD-ul sa ia o decizie: ori sprijina in continuare guvernul Tariceanu, ori initiaza o motiune de cenzura. Cert este ca Partidul Democrat va sta departe de astfel de jocuri politice fiindca nu ne dorim sa revenim la guvernare decat in urma alegerilor anticipate, insa, vom sustine o motiune de cenzura initiata de oricine si indreptata impotriva oricarui guvern din care noi nu facem parte", a spus liderul democrat.

Vasile Blaga a tinut sa adauge ca guvernul actual "nu poate sa stea mai mult de o secunda daca nu vrea Partidul Social Democrat". La randul sau, presedintele democrat Emil Boc preciza recent ca in acest moment este exclusa orice formula de guvernare PD-PSD si ca pivotul viitoarei guvernari a Romaniei trebuie sa fie fortele de centrul dreapta.

"Avem acest lucru si in programul politic din 2004, ca in aceasta guvernare nu vom face nici un fel de combinatie cu PSD, nici la guvernare cu el, nici de sustinere a lui in Parlament", a spus Boc.Acesta a mai declarat ca democratii vor vota orice motiune de cenzura care va fi initiata pentru caderea cabinetului actual, deoarece rezultatul final va fi declansarea alegerilor anticipate si, de asemenea, vor vota impotriva oricarui guvern care va fi propus inainte de alegeri.

"Singura solutie o reprezinta revenirea la guvernare a PD numai in urma alegerilor, fie ele anticipate sau la termen", a mai precizat Boc. Acesta a negat orice discutii referitoare la formarea unui guvern cu PSD. "PSD trebuie sa isi caute parteneri de guvernare in alta parte, nu la PD", a spus Boc