Domnule Oltean, campania electorala pentru referendum s-a incheiat. Cum o caracterizati? Nu credeti ca electoratul s-a saturat de atacuri murdare?

Suntem pe ultima suta de metri, campania electorala ia sfarsit maine dimineata (n.r.-ieri) si cred ca oamenii sunt scarbiti de efortul disperat al unor formatiuni politice de a-l demite pe presedintele Romaniei. Partidul Democrat considera campania de demitere totalmente nejustificata, pentru ca a avut loc in afara cadrului legal. Campania electorala s-a purtat cu mijloace lipsite de onestitate, cu mijloace necistite, cu atacuri la persoana din partea PSD-ului si a liberalilor, cu minciuni si asa mai departe. Eu cred ca electoratul e satul de o asemenea manifestare politica si de o asemenea clasa politica, pentru care interesele particulare, private, de grup, sunt mai presus decat interesele generale. Sper ca poimaine, prin rezultatul referendumului, electoratul sa condamne un asemenea mod de a face politica si ca toti cei care au fost actorii acestui joc politic, sa invete cate ceva, care sa duca la altceva, dupa 20 mai.

Cum vedeti evolutia scenei politice dupa referendum? Cum se va plasa PD, in raport cu celelalte partide si care vor fi punctele prioritare pentru agenda politica interna?

Partidul Democrat se va comporta ca un veritabil partid de opozitie, o opozitie constructiva, care sa vizeze interesul general. Nu suntem interesati de constituirea unei majoritati, nu este in interesul nostru decat o majoritate constituita in urma unor alegeri anticipate sau la termen. Vom fi cu ochii pe putere si vom critica orice incercare a acestei puteri de a devia de la angajamentele din programul de guvernare. Vom supraveghea in mod evident actuala coalitie, pe care toate fortele politice se feresc s-o recunoasca, si in mod evident, vom respecta promisiunile pe care presedintele ales al Romaniei le-a facut, in aceasta perioada, in cadrul intalnirilor cu populatia, le vom sustine si le vom materializa in acte normative si in actiuni de interes general.

Presedintele Basescu vorbea despre formarea unei noi majoritati. Cum comentati?

Sigur, o noua majoritate, in care Partidul Democrat sa fie implicat, poate sa aiba loc, in opinia mea, dar doar in urma unor alegeri. Putem vorbi de o noua majoritate parlamentara,care sa vizeze adoptarea principalelor acte normative, pe care le reclama poporul. Ma refer la legea electorala privind adoptarea votului uninominal, ma refer la modificarea Constitutiei. In alte majoritati, cu alte forte politice, Partidul Democrat nu se va implica, in acest moment.

Ati demarat negocieri cu PLD pentru formarea unui pol de centru-dreapta?

Deocamdata, Partidul Democrat nu a demarat niciun fel de discutie, de negociere cu Partidul Liberal Democrat. Nu suntem interesati de aliante inainte de alegeri. Daca vom forma o alianta politica, va fi doar dupa alegeri, nu inainte.

Ce alte partide ar mai putea fi incluse intr-o astfel de potentiala constructie?

Nu vom face aliante preelectorale cu nicio formatiune poltica, ne vom prezenta singuri pe liste la alegeri, nu ne vom asocia cu nimeni. Dupa alegeri, vom vedea rezultatele si, in functie de asta, vom decide.

Credeti ca potentiala revenire a lui Traian Basescu la Cotroceni va solutiona criza politica actuala?

Eu cred ca revenirea lui Traian Basescu la Cotroceni va arata, in primul rand, nedreptatea care
s-a facut. Injustetea actului de suspendare si a incercarii de demitere va dovedi Parlamentului in primul rand, si celor care au initiat campania de suspendare, ca presedintele romanilor este singurul care va castiga si nimeni altcineva si ca vom avea in continuare un presedinte activ, in masura sa critice ceea ce este de criticat si sa atraga atentia asupra a ceea ce nu functioneaza la parametri constitutionali, in conformitate cu angajamentele electorale sau guvernamentale facute de majoritatea aflata la guvernare.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.