Domnule Radulescu, suntem in plina campanie pentru referendum. Mitinguri pro-Basescu, la concurenta mare cu cele anti-Basescu...

Aceasta prima parte a campaniei pentru referendum a pus in evidenta accentele pe care le banuiam dinainte. Si anume ostilitate personala fata de presedintele Traian Basescu si a evidentiat atacuri sub limita decentei chiar si politice. Desi Curtea Constitutionala a precizat foarte clar ca nu exista temei constitutional pentru suspendarea presedintelui si a demolat integral toate cele 19 argumente din cererea de suspendare, reprezentantii coalitiei antiprezidentiale reiau aceasta tema mintind cu mult tupeu populatia si continuand sa vorbeasca de incalcari imaginare ale Constitutiei, care l-ar fi avut in prim-plan pe Traian Basescu.Votul Parlamentului nu are niciun fel de valoare constitutionala ci reprezinta clar o atitudine politica. Cei care sustin ca votul Parlamentului nu trebuie contestat fac o uriasa greseala. Sa fie clar: Legislativul nu este perfect si nici sfant! Acesta a luat de prea multe ori decizii in functie de conjunctura politica, revenind la doar cateva zile asupra uneia sau alteia dintre hotararile luate.

Care este miza reala a acestui referendum?

Miza reala pentru politicieni este demiterea unui presdinte incomod pentru ei. In spatele acestei incercari de demitere, care se constituie in ultimul obstacol in calea unei adevarate restauratii, va veni o perioada in care se vor intampla lucruri pe care le credeam de mult apuse. In primul rand se va intra intr-o salbatica politica populista de stanga care va incerca pentru o scurta perioada, cea de dinaintea alegerilor pentru Parlamentul European si a celor generale de anul viitor, sa aduca paturilor sarace ale populatiei unele avantaje care vor secatui bugetul de stat. Deja guvernantii liberali au semnalat ca bugetul nu mai poate rezista facturilor de stanga care sunt prezentate de catre PSD, in urma adoptarii unor acte normative care nu au putut fi adoptate de catre PSD nici cand acest partid era la guvernare. Atunci social-democratii aveau responsabilitatea guvernarii si nu isi permiteau sa intinda coarda in favoarea unor masuri populiste pentru care nu aveau sustinerea financiara. Acum, fac asta pe seama guvernarii PNL, iar daca actualul Guvern va capota, in contextul lipsei sustinerii bugetare, cu atat mai bine pentru PSD. Se va instaura un precedent extrem de periculos, in sensul ca un presedinte in functie poate fi amenintat si santajat de orice coalitie aflata la guvernare. Este foarte simplu: daca un sef de stat nu convine grupurilor de interese ale unei coalitii aflate la Putere, acesta poate fi suspendat, indiferent de decizia Curtii Constitutionale.

Adversarii politici ai presedintelui suspendat vorbesc explicit, in cazul in care acesta va fi revalidat pe 19 mai, despre modificarea Constitutiei, in sensul transformarii Romaniei intr-o republica parlamentara. Cum comentati?

Se va incerca, indiferent de rezultatul referendumului, ca atributiile presedintelui sa fie reduse. Coalitia anti-prezidentiala va incerca transformarea Romaniei, dintr-o republica semiprezidentiala, in-
tr-una parlamentara. Aceasta situatie va adanci mult mai mult, pana la ruptura, prapastia dintre clasa politica si populatie. Peste 70 la suta dintre alegatori nu sunt de acord cu referendumul de demitere al presedintelui, in timp ce acelasi procent dintre parlamentari s-au declarat in favoarea suspendarii. Sunt o gramada de subiecte pe marginea carora exista diferente radicale de perceptie intre clasa politica si populatie. Sa amintim aici si votul uninominal... Aici, insa, in timp ce populatia doreste introducerea acestui tip de vot, clasa politica doar mimeaza ca este de acord cu acest lucru deoarece, in realitate, nu s-a miscat un deget in aceasta privinta. Pe termen imediat, plateste populatia, insa, sunt convins ca pe termen mediu, va veni si randul politicienilor.

PSD pare pregatit pentru anticipatele prezidentiale. Geoana n-ar spune "nu" unei confruntari, fie si cu presedintele Basescu...

Este o declaratie facuta pentru a arata ca PSD are un candidat si o solutie pentru Palatul Cotroceni. Si spun asta nu pentru ca PSD este convins ca Geoana reprezinta solutia cea buna, nu pentru ca Geoana crede ca el ar avea vreo sansa, si sondajele sunt graitoare in acest sens, ci doar pentru a raspunde populatiei la intrebarea: "Si daca il demiteti pe Basescu, pe cine puneti in loc?". PSD, fiind un partid mare, trebuie sa arate ca are solutii viabile pentru Cotroceni.

Dupa referendum, PD si PNL au anuntat demararea unui pol de centru-dreapta. Luati in calcul o candidatura comuna la alegerile pentru PE?

Este clar ca spectrul politic romanesc se polarizeaza. Pe stanga, vorbim de PSD, celelalte partide de stanga neavand nici pe departe aceeasi statura. Pe dreapta, este necesara coagularea fortelor existente, pentru a oferi o alternativa de centru dreapta cetatenilor Romaniei. Daca aceasta coagulare se va face, este previzibil ca aliantele nu vor fi oficializate inainte de alegeri, ci dupa.