Cam aceleasi pe care le-au primit, cand au fost acolo, si Iliescu, si Constantinescu

Presedintele Traian Basescu a revenit sambata din vizita oficiala de trei zile efectuata la Washington, la invitatia omologului sau american, George W. Bush.
Reglementarea unor despagubiri civile in cazul Teo Peter, investitiile americane in Romania si dreptul cetatenilor romani de a circula fara vize in strainatate au fost doar cateva dintre subiectele abordate in cadrul intalnirilor pe care Traian Basescu le-a avut in Statele Unite ale Americii.

Vizita a fost una deschisa, ca intre aliati, iar problemele au fost discutate tot la acest nivel. "A fost o vizita densa. Nici eu si nici delegatia mea nu am mai avut senzatia unui eveniment. Am venit in vizita la aliatii nostri si am gasit deschidere la toate nivelurile", a afirmat Basescu.

Presedintele a mentionat, intr-o declaratie facuta la revenirea in tara, ca a sustinut in discutiile cu oficialii americani necesitatea declansarii procedurilor pentru ca romanii sa aiba dreptul de circulatie fara viza in SUA, accentuand faptul ca cetatenii tarii noastre nu mai privesc Statele Unite ca pe un loc de imigratie ilegala, ci ca pe o tara in care doresc sa studieze, mai ales.

Aceasta idee a fost subliniata si in cadrul intalnirii pe care seful statului roman a avut-o cu reprezentantii comunitatii romanesti de la Washington inaintea plecarii spre Romania.

Presedintele a subliniat cu acest prilej ca, indiferent cat de multe discutii exista in Romania, perceptia despre tara noastra s-a schimbat imens la nivel international in ultimul an si jumatate. Totusi, el a admis si faptul ca "suntem departe" de a avea in Romania institutii eficiente, acestea mai fiind inca afectate de birocratie. In context, dupa cum a precizat presedintele Basescu, obiectivul pentru perioada urmatoare este legat de reformarea institutiilor statului roman.

Ridicarea vizelor nu va fi moneda politica

Presedintele Basescu a explicat, intr-un interviu acordat, de la Washington, televiziunii publice, ca ridicarea vizelor pentru romani de catre SUA nu va fi folosita ca moneda politica in urmatorii ani. De asemenea, presedintele a subliniat ca Romania "nu va accepta ca problema vizelor sa fie folosita ca moneda politica nici in problema adoptiilor, nici in problema militarilor dislocati in diverse teatre de operatii, iar nici macar Administratia americana nu incearca sa o utilizeze ca moneda de schimb".

Traian Basescu a facut distinctie intre problema vizei pentru cetatenii romani, "subiect pe care avem dreptul sa il deschidem, solicitand rezolvarea accesului cetatenilor romani in SUA", si problemele adoptiilor si a participarii noastre in interiorul parteneriatului strategic al NATO sau al UE cu militari in diverse teatre de operatiuni.

Cronica Romana

Sursa: Cronica RomanaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.