Parlamentul European si-ar putea reinnoi in aceasta saptamana sustinerea pentru aderarea Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen, dupa ce in 8 iunie a dat un vot in acest sens.

Europarlamentarii dezbat, in aceasta saptamana, un proiect de rezolutie privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen care cere Consiliului European "sa nu acorde prioritate populismului national".

Propunerea de rezolutie privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen va fi dezbatuta, miercuri, in sesiunea plenara a PE, votul fiind programat pentru joi.

Textul arata ca "ambele tari si-au reproiectat si reorganizat in mod fundamental sistemele integrate de gestionare a frontierelor prin investitii fundamentale in autoritatile de aplicare a legii, inclusiv pentru furnizarea de cursuri de formare si prin achizitionarea unor tehnologii de ultima ora, si si-au consolidat vizibil cadrele juridice si institutionale, fapt recunoscut in toate rapoartele de evaluare Schengen", scrie MEDIAFAX.

Proiectul de rezolutie noteaza ca sunt de remarcat "sprijinul si solidaritatea constante demonstrate de Bulgaria si Romania, in calitatea lor de parteneri de incredere in sud-estul Europei, precum si contributia lor la securitatea frontierelor din aceasta regiune a UE".

Europarlamentarii "indeamna toate statele membre sa adopte decizia de a extinde spatiul Schengen pentru a include si Bulgaria si Romania strict pe baza procedurilor si acquis-ului Schengen". De asemenea, proiectul de rezolutie noteaza ca PE "este de opinie ca nu se pot impune criterii suplimentare statelor membre aflate deja in proces de aderare la spatiul Schengen".

Totodata, europarlamentarii solicita Consiliului European sa procedeze in conformitate cu Tratatul UE si sa ia masurile necesare pentru a permite Romaniei si Bulgariei sa adere la spatiul Schengen. Ei "solicita tuturor statelor membre sa-si onoreze angajamentele asumate conform cadrului juridic din UE in privinta criteriilor de aderare la spatiul Schengen si sa nu acorde prioritate populismului national".

Citeste si:
România scapă de MCV. Anunțul făcut de Comisia Europeană. Ursula...
România scapă de MCV. Anunțul...

Citeste si: Votul privind aderarea Romaniei la Schengen a fost amanat

Cum comenteaza NYT "infrangerea" Romaniei?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.