O telegrama Wikileaks dezvaluie ca intr-o intalnire cu senatorul american Richard Lugar, la Bucuresti, pe 27 august 2008, presedintele Traian Basescu si-a exprimat "cat se poate de serios" temerile ca Romania ar putea fi atrasa intr-un conflict militar cu Rusia in Transnistria.

Conflictul vine dupa un scenariu similar cu cel petrecut in cazul Georgiei, la inceputul lunii august 2008.

Daca Rusia ar fi lansat provocarea in Transnistria, Traian Basescu spunea ca Romania ar fi fost pusa in fata unor "optiuni foarte dure". In comentariul sau personal, ambasadorul SUA de la acea vreme, Nicholas Taubman, afirma ca Traian Basescu "este in mod clar ingrijorat" de aceasta posibilitate si ca o astfel de provocare din partea Rusiei "ar necesita practic un raspuns militar al Romaniei", scrie Gandul.info citand o telegrama a Ambasadei SUA de la Bucuresti, intrata in posesia Wikileaks si facuta publica pe 1 septembrie.

Pe de alta parte, Basescu se declara "socat" de "imensa lipsa de maturitate" de care au dat dovada "aventurierii" din guvernul Georgiei, cand au raspuns provocarilor Rusiei. Cunoscut sub numele de "Razboiul de 5 zile", invadarea Georgiei de catre Rusia a avut loc pe 8 august 2008, sub pretextul ca militarii georgieni au atacat etnici rusi din Osetia de Sud, potrivit MEDIAFAX.

Ambasadorul Nicholas Taubman remarca, de asemenea, ca presedintele Traian Basescu si-a exprimat ingrijorari "aproape de paranoia" cu privire la amenintarea flotei rusesti gazduite de Ucraina la Sevastopol, in Marea Neagra.

  • Care a fost reactia ulterioara a presedintelui Romaniei?

Presedintele Traian Basescu le-a spus, razand, jurnalistilor prezenti, ieri seara, la depunerea juramantului de investitura de catre Leonard Orban, ca in 2008 Romania dispunea "de cateva baterii de prastii cu raza lunga de actiune si era gata sa declare razboi", informeaza MEDIAFAX.

Purtatorul de cuvant al Presedintiei, Valeriu Turcan, a declarat, legat de telegrama Wikileaks publicata, marti, ca "in niciun caz presedintele Romaniei nu a vorbit despre implicarea directa a tarii intr-un conflict militar cu Federatia Rusa".

Citeste si:
Traian Băsescu a fost internat la Spitalul Militar din Bucureşti
Traian Băsescu a fost...

"Nici nu stim daca textul prezentat drept telegrama este sau nu autentic. Intalnirea cu senatorul Lugar a fost publica, anuntata in mod transparent. In niciun caz presedintele Romaniei nu a vorbit despre implicarea directa a tarii intr-un conflict militar cu Federatia Rusa", a declarat Valeriu Turcan, purtatorul de cuvant al Presedintiei.

El a mai spus ca relatia bilaterala romano-rusa trebuie sa fie in etapa consolidarii increderii reciproce si a cooperarii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.