Parlamentul este obligat sa dea votul de investitura pentru Guvern in zece zile de la desemnarea noului Cabinet, iar in cazul remanierilor seful statului si premierul trebuie sa se consulte, conform proiectului noii Constitutii pe care il va inainta Presedintia, a anuntat Traian Basescu.

Presedintele Basescu a precizat, joi, la RRA, ca proiectul de revizuire a legii fundamentale este terminat. El a adaugat ca "trebuie gasit un moment de oarecare liniste" pentru a transmite proiectul institutiilor statului, in primul rand Consiliului Legislativ si Curtii Constitutionale.

Seful statului a declarat, insa, ca proiectul va ajunge in Parlament inainte de vacanta parlamentara, astfel incat in cele doua luni de vacanta comisia de specialitate sa il poata dezbate, transmite MEDIAFAX.

Traian Basescu a subliniat ca atributiile presedintelui si ale Parlamentului raman aceleasi, dar ca propune, prin proiect, sa fie puse in aplicare rezultatele referendumului din 2009, respectiv trecerea la Parlament unicameral, cu 300 de alesi.
In opinia sa, un Parlament unicameral "nu este cu nimic mai putin democratic" decat Parlamentul bicameral.

Presedintele a precizat ca a avut in vedere rezolvarea unor neclaritati din actuala lege fundamentala, tinand cont de deciziile Curtii Constitutionale.

El a dat ca exemplu relatia presedinte-premier la remaniere. Basescu a anuntat ca, in proiectul pe care il va propune, se stipuleaza ca "presedintele si premierul trebuie sa se consulte si sa ajunga la o concluzie asupra numelui celui care trebuie sa ajunga in Guvern". Presedintele a adaugat ca, astfel, Constitutia ii obliga sa ajunga la consens in privinta remanierilor.

De asemenea, seful statului a amintit ceea ce s-a intamplat cand l-a desemnat prim-ministru pe Liviu Negoita, cand Parlamentul, timp de o luna si ceva, nu a vrut sa ia in discutie investirea Guvernului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.