Guvernul va revizui lista medicamentelor compensate sau eliberate gratuit, pentru a diminua numarul acestora si a le inlocui pe cele ramase cu medicamente mai ieftine, si va reduce numarul de paturi din spitale cu un total de 5.700, in doua etape, pana la sfarsitul fiecarui semestru al acestui an.

In acelasi timp, pachetul de servicii sociale din sistemul medical va fi "reformat" cu asistenta Bancii Mondiale, astfel incat sa nu mai fie finantate acele costuri cu sanatatea considerate neesentiale, releva scrisoarea de intentie convenita de Guvern cu Fondul Monetar International (FMI) la finalul evaluarii din ianuarie-februarie, document obtinut de MEDIAFAX.

"Vom revizui lista de medicamente compensate si gratuite stabilite prin hotarare de guvern in 2008, cu intentia de a reduce numarul acestor medicamente si de a ne indrepta spre medicamente generice (mai ieftine - n.r.), acolo unde este posibil. In cele din urma, vom revizui bugetele spitalelor si vom incepe sa implementam strategia de rationalizare a spitalelor, cu obiectivul de a reduce numarul paturilor de spital finantate, de la 135.200 la 133.000, pana la sfarsitul lunii iunie 2011, si la 129.500, pana la sfarsitul lunii decembrie 2011", sunt angajamentele asumate de Guvern in document.

In vara anului trecut, Guvernul a decis, in urma intelegerii cu FMI, reducerea altor 9.200 de paturi in spitale si a 577 posturi de directori, concomitent cu transferul a 373 de spitale in administrarea autoritatilor locale.

Tot cu asistenta Bancii Mondiale va fi revizuita si formula de compensare folosita la nivelul Casei Nationale de Sanatate, prin introducerea unui mecanism in care "banii vor urma pacientul".

Pentru anul viitor, Guvernul isi anunta intentia de a controla costurile farmaceutice ale celor mai scumpe medicamente printr-un nou sistem electronic de prescriptii si pe baza unor proceduri mai stricte.

Clarificarea cadrului legal privind taxa clawback perceputa distribuitorilor de medicamente, eliminarea obligativitatii contractelor de mandat incheiate cu toate spitalele, stabilirea unor plafoane orientative pentru servicii trimestriale contractate cu spitalele si compensarea medicilor care respecta aceste plafoane sunt alte masuri incluse in scrisoarea de intentie.

Citeste si:
Cum afectează alegerea unui aparat de aer conditionat calitatea vieții
Cum afectează alegerea unui...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.