Parteneriatul strategic cu Franta este mort, crede euro-parlamentarul PSD, Adrian Severin.

Parisul nu are pozitia morala sa dea lectii anti-coruptie Romaniei, mai spune el. Franta ar trebui exclusa din Schengen, daca vorbim de criteriul coruptiei, sustine deputatul european. Daca Romania ar denunta unilateral MCV, nu s-ar intampla nimic. Romania ar trebui sa se retraga din Organizatia Internationala a Francofoniei, afirma Severin, transmite RFI.

Euro-parlamentarul PSD nu vede nici o consecinta a unei eventuale denuntari unilaterale a Mecanismului de Cooperare si Verificare de catre Romania : "Daca astazi Romania ar anunta ca nu mai accepta aplicarea MCV, care ar fi consecintele ? Va spun eu : nici unele, nici unele ! Pentru ca din punctul de vedere al clauzei de salvgardare, aceasta a iesit din vigoare si clauza de salvgardare era prevedere a Tratatului, deci nu se mai poate aplica nici un fel de sanctiune sau nici un fel de masura in aceasta privinta, iar alte instrumente nu exista, pentru ca nici reprezentantii Comisiei Europene nu au curajul sa spuna adevarul. Este vorba despre ceea ce englezii numesc "gentlemen agreement", o intelegere intre un stat si Comisia Europeana, o intelegere care confera Comisiei drepturi pe care tratatele europene nu i le confera. Deci sub acest aspect, nimic nu s-ar putea intampla. Aici este un razboi a cuvintelor. Acest MCV a devenit un instrument de santaj si de discriminare la adresa Romaniei si nu a condus si nu poate conduce la o imbunatatire a performanetelor justitiei romanesti".


Adrian Severin crede ca oficialii romani ar trebui sa faca lobby european, pentru intrarea in Spatiul Schengen la termen, adica in luna martie. Demersul ministrilor francez si german de Interne este "ilegal, imoral si anti-european", spune euro-deputatul.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.