Seful statului a declarat, vineri, la finalul lucrarilor Consiliului European de iarna, ca a afirmat, la summit, ca Romania nu accepta obligatii suplimentare in ceea ce priveste intrarea in Schengen si ca nu vrea sa fie victima colaterala a ceea ce nu merge bine in UE in prezent.

El a declarat presei, la final, ca a avut o interventie in Consiliu in care a afirmat ca Romania nu accepta crearea de obligatii suplimentare fata de cele din trataul de aderare in ceea ce priveste intrarea in Schengen. Basescu a spus ca a afirmat ca MCV nu este parte a tratatului de aderare, ci un mesanism stabilit de UE si Romania, si nu a fost ratificat nici in Parlamentul Ro, nici in alte parlamente din UE,

"Un citat din declaratie: «Romania a respectat regulile acestui club, din momentul aderarii la Uniune, acum patru ani. Nu as vrea sa cred ca am gresit prin aceasta abordare constructiva si ca beneficiile in UE se obtin doar prin abordari confruntationale. Romania nu doreste sa fie victima colaterala pentru tot ceea ce nu merge bine azi in Uniune»", a spus Basescu, transmite MEDIAFAX.

El a mai aratat ca Romania si-a aratat disponibilitatea de a acceptata asistenta in sistemul de frontiera dupa intrarea in Schengen, dar nu accepta intarzieri pe motive netemeinice sau care nu corespund tratatului.

Basescu a mentionat ca o astfel de abordare ar creea un precedent periculos "pentru ca s-ar ajunge la situatia in care un tratat al UE nu e respectat".

"Ne-am saturat de povestile cu monitorizari, dar acceptam o cooperare la frontiera" a spus Basescu.

  • Romania ramane partenera cu Bulgaria

El a adaugat ca Romania nu-si doreste decuplarea de Bulgaria pentru ca cele doua state sunt partenere.

"Romania nu accepta sa fie utilizat (MTV - n.r.) ca o parghie de blocare a unui drept si a unei obligatii pe care Romania o are. (...) In declaratie subliniez faptul ca putem sa nu mai intelegem rostul MCV atat timp cat el este utilizat politic impotriva Romaniei. El este un mecanism de cooperare si nu un mecanism de blocare a Romaniei", a aratat Traian Basescu.

El a dezavuat declaratiile oamenilor politici care "in ultima perioada au ajuns la afirmatii nastrusnice" precum ca Romania nu ar avea tratat de frontiera cu Republica Moldiova.

Citeste si:
Traian Băsescu a fost internat la Spitalul Militar din Bucureşti
Traian Băsescu a fost...

"Ca si cum semnarea la Paris a Tratatului prin care se stabilea frontiera Romaniei nu ar fi existat inca din 1947. Romania a recunoscut actuala frontiera la Paris in 1947", a mai declarat presedintele Traian Basescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.