Aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen este extrem de importanta pentru stabilitatea zonei Balcanilor, a declarat premierul ungar, Viktor Orban, a carui tara va prelua presedintia UE la 1 ianuarie, relateaza site-ul Novinite.com.

"Balcanii sunt o regiune mult mai instabila decat se vede din afara", a declarat el in cadrul unei intalniri cu liderii grupului Parlamentului European dedicata viitoarei presedintii ungare, relateaza BGNES.

Orban a declarat ca incheierea negocierilor de aderare a Croatiei la UE va reprezenta o prioritate pentru Ungaria. El crede ca, daca din anumite motive, discutiile cu Zagrebul esueaza, acest lucru va afecta viitorul european al altor state din Balcanii de Vest, transmite MEDIAFAX.

In afara de importanta aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, premierul ungar a declarat ca UE are nevoie de o strategie globala pentru integrarea romilor.

"Anul 2011 ar putea fi unul dintre cei mai grei ani pentru UE de la caderea comunismului deoarece Europa se va confrunta cu o competitie globala puternica si nu isi va mai permite sa fie «un domn batran si obosit»", a adaugat Orban premierul ungar.

Presedintele PE, Jerzy Buzek, a afirmat ca Ungaria este pregatita pentru a exercita presedintia UE, adaugand ca toate grupurile parlamentare ii sustin obiectivele.

"Toata lumea vrea o Europa puternica, ce poate fi o sursa de sprijin pentru toti, in timp ce o Europa slaba este o povara pentru toti", a declarat Buzek, subliniind ca motto-ul presedintiei ungare va fi "O Europa puternica".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.