Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, ca Franta, Olanda si Germania, precum si celelalte state au fost de acord, miercuri, in COREPER, cu decizia de a transmite mai departe PE decizia privind aderarea Romaniei la Spatiul Schengen.

El a precizat ca doreste sa faca aceasta observatie ca urmare a interpretarilor care au fost date in Romania declaratiilor "unui om politic". Este vorba despre secretarul de stat pentru afaceri europene al Frantei, Pierre Lellouche, care a declarat, potrivit AFP, ca Franta va face in asa fel incat decizia europeana cu privire la intrarea Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen sa nu fie luata pana in vara lui 2011.

"Va pot spune ca ieri (n.r. miercuri), in COREPER (n.r. Comitetul Reprezentantilor Permanenti - organism format din sefii reprezentantelor statelor membre la UE care discuta saptamanal si pregatesc probleme de pe agenda europeana), atat Franta, cat si Olanda, si Germania nu s-au opus transmiterii catre Parlamentul European a deciziei in vederea aderarii la Spatiul Schengen", a spus seful statului.

Traian Basescu a adaugat ca, "desi au fost discutii daca sa se astepte sau nu raportul din decembrie, s-a decis (...) inceperea procedurii de aderare la Spatiul Schengen".


Franta va face in asa fel incat decizia europeana cu privire la intrarea Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen sa nu fie luata pana in vara lui 2011, a declarat miercuri secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche. "Trebuie sa fim vigilenti" cu privire la extinderea la Romania si Bulgaria "care spera sa adere la spatiul Schengen in martie", a explicat Lellouche in fata Comisiei pentru Afaceri Europene din Adunarea Nationala.

"Aceasta extindere nu poate fi rezultatul automat al procesului de evaluare tehnica in curs de doi ani" si, la fel ca Olanda, "suntem favorabili unei amanari a acestei decizii cel putin pana la raportul Comisiei privind aplicarea mecanismului de cooperare si verificare, din vara lui 2011", a declarat el.
Citeste si:
Atenționare de călătorie MAE: Franța, perturbări ale zborurilor pe...
Atenționare de călătorie MAE:...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.