Presedintele Traian Basescu a declarat, la RRA, ca, in momentul in care s-a luat decizia schimbarii denumirii tiganilor in romi, s-a luat o decizie gresita, europenii facand confuzie intre romi si romani.

"Romi, tigani... Este extrem de important. Politic, in Romania s-a facut o mare greseala, o realizez si eu acum, cand s-a schimbat numele acestei minoritati din tigani in romi. Nu intretine nimeni intentionat confuzia. A fost decizia noastra politica, dar ea s-a produs si, in momentul de fata, la multi dintre cetatenii europeni este o confuzie daca romi inseamna romani toti, 22 de milioane sau este vorba despre o etnie", a declarat Traian Basescu la RRA, citeaza MEDIAFAX.

Traian Basescu este de parere ca romii nu pot fi stabilizati sau integrati si de aceea este nevoie de sprijinul politicienilo europeni pentru rezolvarea acestei probleme. [Harta "discriminarii" in Parlamentul European]

  • PE se “decredibilizeaza”

Secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche, a apreciat vineri ca Parlamentul European este pe cale sa isi piarda credibilitatea la o zi de la o rezolutie care cere Frantei sa "suspende imediat" expulzarea romilor, relateaza AFP, transmite MEDIAFAX.

"Raspund Parlamentului European ca este pe cale sa se decredibilizeze si i-am spus-o in fata", a declarat Lellouche pentru postul de radio France Inter, amintind ca odata cu Tratatul de la Lisabona aceasta institutie va avea o "putere considerabila de codecizie alaturi de Consiliu".

PE a votat, joi, o rezolutie care cere Parisului si altor state europene sa suspende expulzarile romilor catre tarile de origine. Acest text cu o puternica valoare simbolica nu are caracter obligatoriu.

Presa internationala dezbate discutiile franco-romane pe tema romilor


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.