Presedintele Traian Basescu i-a spus vicepresedintelui Bancii Europene de Investitii ca Romania "are o problema uriasa" in ce priveste capacitatea de a absorbi fonduri europene, mai ales in sectorul transporturilor, declarandu-se nesatisfacut de cifrele din bugetul pe 2010 aflat la promulgare.

"Dupa cum am vazut, ati reactionat extrem de pozitiv la discutia pe care am avut-o cu ocazia ultimei vizite pe care ati facut-o la Bucuresti in ce priveste asistenta tehnica. Va multumesc foarte mult", a deschis presedintele Traian Basescu discutia cu vicepresedintele Bancii Europene de Investitii, Matthias Kollatz-Ahnen.

"Am incercat sa facem acest lucru, a fost imbunatatita din punct de vedere numeric si expertiza, asistenta tehnica. BEI ofera suport pentru Romania pentru a implementa proiecte atat pentru accesarea fondurilor structurale, cat si a altora si credem ca mai ales sectorul transporturilor este cel in care o accelerare ar fi binevenita", a apreciat Kollatz-Ahnen, transmite NewsIn.

"Aici avem o problema uriasa, probabil ati vazut deja bugetul pe anul acesta", i-a spus Basescu reprezentantului BEI, care a precizat ca nu a vazut proiectul de buget pe 2010 in forma sa finala. "Este inca pe biroul meu, la promulgare, dar inca ma uit la cifre. Nu sunt foarte satisfacut uitandu-ma la cifre, sincer vorbind. Exact in ce priveste capacitatea noastra de a absorbi fondurile europene, mai ales in sectorul transporturilor, exista o lipsa de fonduri pentru a indeplini obligatia de a cumpara pamant, de a ne indeplini obligatia privind contributia nationala. Aici trebuie sa gasim o solutie chiar cu FMI", a spus seful statului roman.

Vicepresedintele BEI a subliniat ca institutia pe care o reprezinta va incerca sa contribuie, in masura posibilitatilor, pentru a sustine capacitatea Romaniei de a absorbi fondurile europene. "Dincolo de asistenta tehnica, pe care ati mentionat-o deja, domnule presedinte, ceea ce putem face este sa alocam resursele intr-o maniera cat mai eficienta, pentru a sustine capacitatea de absorbtie a Romaniei. Acest lucru poate fi facut in mai multe feluri, unele proiecte cu fonduri structurale sunt co-finantate de buget, altele sunt bazate pe investitii private, altele sunt realizate de catre autoritatile locale. Suntem pregatiti pentru discutii bi sau trilaterale cu reprezentanti ai Guvernului, ai diferitelor ministere", a spus Kollatz-Ahnen.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.