Numirea noilor consilii de administratie de la societatile publice de televiziune si radio - prilej de scindare grava in coalitia guvernamentala si in Alianta D.A. - poate sa devina o adevarata ghiulea la piciorul PNL, mai ales ca ambii reprezentanti ai partidului, la TVR si SRR, sunt puternic contestati. Propagandist al mineriadei, Tudor Barbu are toate sansele sa fie anchetat penal. Pana atunci insa, in conditiile in care PD si Cotroceniul nu si-au nominalizat reprezentantii, PSD si aliatii detin majoritatea, iar faptul ca PNL a obtinut sefia celor doua institutii se poate intoarce impotriva.

Desi s-au incapatanat sa voteze noile consilii de administratie, liberalii au cazut de acord cu partenerii de guvernare ca, in sesiunea parlamentara de la toamna, sa fie dezbatuta noua lege de organizare si functionarea celor doua societati. Exista deja un proiect de lege, intocmit de senatorul Adrian Cioroianu (PNL) si deputatii Raluca Turcan (PNL), Valentin Iliescu (PD) si Cristian Radulescu (PD), care prevede un nou mod de manageriat la TVR si SRR, prin despartirea functiilor de director de cele de presedinti ale consiliilor de administratie si chiar prin nominalizarea unor candidati din partea societatii civile. Valentin Iliescu declara ieri ca dupa discutiile cu ONG-uri, mai mult ca sigur va introduce in proiectul de lege prevederea ca membrii consiliilor de administratie sa nu mai fie nominalizati de partidele politice.

In aceste conditii, recent numitele conduceri ar putea sa fie revocate si sa se faca alte alegeri, in conformitate cu noua lege, care vrea sa promoveze neamestecul politicului in functionarea TVR si SRR. Cu alte cuvinte, ar fi posibil ca actualele consilii sa fie interimare. Acest fapt a fost admis, luni, de purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu, dar a fost contestat ieri de senatorul Adrian Cioroianu, care a spus ca noua lege nu va presupune neaparat infirmarea actualelor CA-uri.

Toghina si Barbu, sub tir concentrat

Toata lumea a apreciat ca Tudor Giurgiu, nominalizat de guvern si ales presedinte la TVR, este un bun manager. In schimb, persoana nominalizata de PNL pentru Consiliul de Administratie al TVR, Tudor Barbu, risca sa aduca grave prejudicii de imagine liberalilor. Asociatia Victimelor Mineriadelor 1990-1991 a depus o plangere penala impotriva lui, acuzandu-l de "propaganda pentru razboi civil, genocid si tratamente neomenoase". Mai precis, este vorba de activitatea desfasurata de Barbu, in 1990 fiind reporter de teren la TVR, in timpul mineriadei din 13-15 iunie.

AVM motiveaza in plangerea penala ca Tudor Barbu "a incitat la violenta si acte de distrugere pe sindicalistii bucuresteni, mineri si celelalte persoane venite in Bucuresti la chemarea teroristului Ion Iliescu", "a condus grupuri de sindicalisti bucuresteni la anumite obiective, instigandu-i la vandalizarea acestora si molestarea persoanelor aflate in acele imobile" etc.

Adrian Cioroianu ne-a declarat ca nu prea il cunoaste pe Barbu si nu stie cine l-a propus la nominalizare. "Pozitia pe care o are acum nu il scuteste de ancheta, iar PNL poate rediscuta oricand. Orice persoana poate fi schimbata", a spus senatorul liberal. Nici Maria Cristea Toghina, noul presedinte al CA la Societatea Romana de Radio, nu a scapat de contestari. Intr-un comunicat, IPRR o acuza ca a cenzurat stiri defavorabile PSD, sub directoratul Seuleanu. Alte voci au acuzat lipsa de pregatire manageriala a noii sefe de la radio, punand nominalizarea acesteia pe seama legaturilor stranse pe care le-a stabilit la PNL in ultimii ani, ca reporter acreditat al SRR, in special cu Valeriu Stoica.

Adrian Cioroianu ne-a declarat ca nu crede in asemenea barfe, dar ca in privinta calitatilor manageriale ale Mariei Toghina isi pune si el intrebari. "Totusi, este de apreciat ca ea si-a asumat o responsabilitate extrem de grea, in conditiile in care acolo era asteptata o persoana propusa de PD", a gasit Cioroianu un argument in apararea celei nominalizate de PNL. El a mai spus ca nu crede ca imaginea PNLva avea de suferit din cauza celor doi, "in afara de cazul ca nu isi fac treaba".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.