Unul dintre cele mai violente seisme din ultimul secol a provocat moartea a cel putin 708 de persoane si a lasat doua milioane de sinistrati in Chile. In Rusia si Japonia au fost emise alerte de tsunami, iar mii de persoane au fost evacuate.
Costul pagubelor produse in Chile ar putea atinge intre 15 si 30 de miliarde de dolari, potrivit calculelor companiei americane EQECAT, specializata in evaluarea riscurilor, relateaza AFP.

Firma evalueaza acest cost la 10%-15% din Produsul Intern Brut chilian. Peste jumatate din pagubele inregistrate vizeaza regiunea capitalei, Santiago, o zona foarte urbanizata.

90% dintre victime si-au pierdut viata in somn, surprinse in pat de cutremurul cu magnitudinea 8,8 grade pe scara Richter, potrivit Biroului chilian pentru situatii de urgenta (ONEMI).

In regiunea Concepcion, la 500 de kilometri sud de Santiago, pagubele sunt extrem de importante: zeci de case distruse, masini zdrobite sub daramaturi, drumuri prabusite si poduri distruse, precum marele viaduct peste raul Bio Bio.

"Forta naturii a lovit din nou tara noastra", a declarat presedinta Michelle Bachelet, care isi incheie mandatul la conducerea acestei tari cu 16 milioane de locuitori. Potrivit ministrului locuintelor, Patricia Poblete, 1,5 milioane de case au fost avariate, dintre care 500.000 nu mai sunt, probabil locuibile.

Aceasta a declarat "stare de exceptie" in regiunile Maule si Biobio, cele mai afectate de seism.

Epicentrul seismului, survenit la ora locala 3.34 (8.34 ora Romaniei) a fost localizat in ocean, la 90 de kilometri de Concepcion, al doilea oras ca marile al tarii, avand 500.000 de locuitori. Autoritatile chiliene nu au inca un bilant precis al pagubelor, dar impactul valurilor a fost confirmat, in special in portul Talcahuano, unde vase de pescuit au fost aruncate pe uscat, potrivit imaginilor de televiziune.



La Santiago
, seismul care a durat doua minute, potrivit martorilor, a aruncat capitala in intuneric si a scos pe strazi mii de chilieni inspaimantati, imbracati in pijamele, fugind din casele unde mobila cadea.

Ore mai tarziu, multi dintre ei refuzau sa se intoarca la domiciliile lor, speriati de cele 60 de replici resimtite in cursul zilei, dintre care sase cu magnitudinea peste 6.

Intrarile pe autostrazi s-au prabusit, fatadele mai multor imobile au fost avariate, a fost semnalat un incendiu, dar niciun edificiu mare nu a cazut.

"Infrastructura chiliana a rezistat", a declarat ministrul lucrarilor publice, Sergui Bitar.

Aeroportul a fost inchis pentru 24 de ore. Pista era intacta, dar terminalul de pasageri a fost avariat. Potrivit unor surse aeroportuare, acesta urma sa fie deschis pentru zborurile comerciale abia dupa 72 de ore. Zboruri internationale provenind de la Paris sau Madrid au fost redirectionate spre Buenos Aires.

“Haiti ar putea avea mai multa nevoie de ajutor”

In pofida pagubelor, autoritatile chiliene au cerut comunitatii internationale sa astepte inainte de a trimite ajutor. "O asistenta care ajunge fara ca bilantul cutremurului sa fi fost definit nu este de mare ajutor", a declarat seful diplomatiei, Mariano Fernande, adaugand ca Haiti ar putea avea mai multa nevoie de ajutor.

Mai multe organizatii internationale si-au propus ajutorul. Uniunea Europeana a oferit trei milioane de euro, secretarul general al ONU Ban Ki-moon a anuntat ca un ajutor al Natiunilor Unite este disponibil, iar presedintele american Barack Obama a spus ca Statele Unite "sunt pregatite sa ofere ajutor". Banca Mondiala si Fondul Monetar International si-au propus, de asemenea, concursul.

Seismul a fost mai violent decat cel cu magnitudinea 7 care a devastat Haiti in 12 ia nuarie, provocand moartea a 222.000 de persoane. Dar Chile, una dintre tarile cele mai dezvoltate din America Latina, este mai bine pegatita pentru a face fata unui cutremur, in special prin normele de constructie antiseismica.


Mii de oameni fug din calea valurilor ucigase

Temandu-se de valuri de trei metri in jurul orei locale 13.00 (6.00 ora Romaniei), Japonia a ordonat ieri evacuarea a peste 70.000 de locuitori de pe coasta Pacificului, la nord de insula principala Honshu, potrivit Agentiei meteorologice japoneze. In Rusia, peninsula Kamceatka si insula Sahalin urmau de asemenea sa fie evacuate, potrivit agentiei Novosti. In cursul zilei insa, alerta de tsunami a fost ridicata.

In Filipine, mii de persoane au fugit din zonele de coasta, potrivit autoritatilor. Valurile seismice au atins deja Noua Zeelanda, Australia, Polinezia franceza si Hawaii, precum si alte insule din Pacific.

Nici Chile nu a fost scutita de tsunami. Pe mica insula Robinson Crusoe, situata la 700 de kilometri de coasta, cinci persoane si-au pierdut viata, iar 11 erau date disparute. De asemenea, nu se stie nimic despre un grup de 10 arheologi submarini francezi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.