Geologii au alcatuit un Top 5 al celor mai expuse regiuni de pe Glob la cutremure de mare intensitate.

In urma tragediei din Haiti, comunitatea stiin­tifica avertizeaza ca presiunea crescuta din interiorul faliei ce traverseaza statul din Caraibe ar putea declansa un seism cel putin la fel de puternic. Acelasi fenomen se poate intampla si in alte locuri de pe glob, scrie Adevarul.

Japonia este prin excelenta tara cutremurelor. Pericolul rezida in enorma densitate demografica a oraselor. Astfel, daca Tokyo sau Kyoto ar fi lovite, numarul victimelor ar putea depasi 60.000. In plus, activitatea seismica din largul coastelor japoneze o face vulnerabila la tsunami.

  • Vrancea nu este in "Top 5"
Zona "responsabila" de cel mai cumplit seism ce a lovit Romania in ultimele decenii nu a fost inclusa de geologi pe lista de mare risc. Gheorghe Marmureanu, directorul Institutului National de Fizica a Pamantului, sustine ca urmatorul seism de mare intensitate nu va avea loc in curand si exclude orice conexiune intre miscarile seismice din Haiti si unele ce ar putea avea loc, in aceasta perioada, la noi in tara. In Romania, pagubele ar putea fi insa uriase, din cauza modului haotic al constructiilor.

Cititi mai multe in Adevarul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.