Strazile din capitala haitiana Port-au-Prince, devastata de un violent seism, sunt teatrul jafurilor si schimburilor de focuri, a declarat Valmir Fachini, purtatorul de cuvant al organizatiei braziliene "Viva Rio", care desfasoara actiuni in domeniul dezvoltarii sociale in Haiti.

"Din nefericire, fortele MINUSTAH (Castile albastre ale ONU) nu sunt vazute pe strada. Se aud numeroase focuri de arma, fara sa stim de unde vin. Jafurile au inceput in supermarketurile care s-au prabusit partial", a povestit Fachini intr-un email trimis in noaptea de miercuri spre joi AFP, potrivit NewsIn.

"Se intampla ceea ce ne temeam si anume ca, daca nu sunt trimise alimente, populatia va incepe sa jefuiasca locuinte", a adaugat purtatorul de cuvant al Viva Rio, care are 400 de haitieni angajati in domeniul dezvoltarii sociale. "Tirurile sunt constante si exista impresia ca acestea sunt trase de familiile care incearca sa se apere de atacatori", a precizat Fachini. El a adaugat ca, deocamdata, pietele nu mai sunt aprovizionate cu alimente. [Dezastrul din Haiti, afacere profitabila pentru unii]

"Miercuri, ne-am deplasat intr-unul dintre cartierele cunoscute, unde mai existau putine alimente si de unde am avut posibilitatea sa facem rezerve pentru o zi sau doua. In cursul diminetii, apa inca se mai gasea in magazine", a mai povestit el.

Valmir Fachini a explicat ca la sediul Viva Rio, situat in cartierul Bel Air, exista rezerve de apa de ploaie care sunt folosite la ajutorarea populatiei.

De asemenea, la sediul Viva Rio, o brigada a protectiei comunitare, creata pentru a interveni in situatiile catastrofelor naturale, a ingrijit sute de persoane care au precut noaptea in incinta, potrivit lui Valmir Fachini. Ranitii continuau sa fie transportati in numar mare la sediul organizatiei, pentru a li se acorda primele ingrijiri, o baie, apa si consiliere psihologica.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.