Sute de mii persoane au murit in urma unui puternic cutremur cu magnitudinea de moment 7, care s-a produs marti in Haiti, in apropiere de capitala Port-au-Prince, provocand o "catastrofa majora", relateaza AFP.
Update 3: Sute de mii de persoane au murit in cutremurul din Haiti, a declarat premierul acestei tari, cea mai saraca din regiune, pentru CNN.

Update 2: Companiile aeriene americane Delta Air Lines si Spirit Airlines au anuntat ca si-au suspendat cursele catre Port-au-Prince, unde aeroportul a fost inchis din cauza seismului.

Update 1: Seful misiunii ONU in Haiti si "toti cei din jurul sau" au murit, a declarat ministrul francez de externe, Bernard Kouchner. Cel putin cinci persoane si-au pierdut viata in urma prabusirii sediului ONU din capitala haitiana, din cauza cutremurului puternic, iar alti 100 de angajati, printre care seful misiunii pentru pace de la fata locului si adjunctul sau, au fost dati disparuti, relateaza AFP.

Cladiri prabusite, oameni cuprinsi de panica pe strazi si poate sute de morti - Port-au-Prince, al carui centru a fost "distrus", potrivit unui martor ocular - a plonjat in haos dupa violentul cutremur ce a devastat insula Haiti. Mii de locuitori ratacesc plangand pe strazile capitalei, descoperind la fiecare colt imagini terifiante ale dezastrului care s-a abatut asupra acestui oras cu 2 milioane de locuitori, potrivit NewsIn.

La cateva ore dupa seismul care s-a produs la ora locala 16.53 (23.53, ora Romaniei) la numai 15 kilometri vest de Port-au-Prince, comunicatiile catre insula din Caraibe erau intrerupte aproape complet si nu era disponibil niciun bilant al victimelor. "Mortii se vor numara cu sutele cand va fi posibil de intocmit un bilant", a declarat un medic pentru AFP, el insusi ranit si acoperit de sange.

La randul sau, Departamentul de Stat de la Washington, unde se organizeaza mobilizarea ajutoarelor din SUA, a estimat ca seismul s-a soldat cu numerosi morti. Diplomatii americani din capitala haitiana au vazut "multe cadavre pe strazi si pe trotuare".

Potrivit unui jurnalist AFP prezent la fata locului, cutremurul, foarte violent, a durat mai mult de un minut si a facut ca masinile de pe strada sa salte pur si simplu.

"Devastarea este totala aici, personal am avut norocul sa scap cu viata", a povestit Emmet Murphy, seful misiunii din Haiti al organizatiei americane ADCI/VOCA. "Ma intorceam cu masina la Jacmel, printre munti, cand muntii au parut sa se prabusesca in jurul meu. Oamenii erau panicati, o cladire s-a prabusit pe marginea drumului si un enorm nor de praf s-a ridicat de pe fondul vaii. Cateva secunde mai tarziu, as fi putut fi prins sub o avalansa", a mai spus el, intr-un email trimis colegilor sai, transmis AFP.

Cartierul general al Misiunii de stabilizare a ONU din Haiti s-a prabusit in mare parte, potrivit unuia dintre angajatii ONU. "Sunt numeroase persoane prinse sub daramaturi, sunt morti si raniti", a declarat el.

Un jurnalist al unei televiziuni haitiene receptionate la Washington pe internet, a informat ca numeroase cladiri publice ale capitalei, inclusiv sediul Presedintiei, s-au prabusit. El a enumerat printre imobilele distruse "Palatul National, Ministerul de Finante, Ministerul Lucrarilor Publice, Ministerul Comunicatiilor si Culturii, Palatul de Justitie, Scoala Normala Superioara", dar si cladirile care gazduiesc sediul Parlamentului, precum si catedrala din capitala haitiana.

Fotografii difuzate pe Twitter si prezentate ca fiind instantanee luate dupa seism arata situatii cu adevarat haotice. Intr-una dintre imagini, un barbat fuge cu gura deschisa, cu fata panicata, pe fundalul cladirilor prabusite. Intr-o alta, o femeie isi tine capul in maini in fata unei case distruse. Imagini terifiante din Haiti pot fi vazute si pe site-ul www.msnbc.msn.com.

Seismul, al carui epicentru s-a situat la numai 10 kilometri adancime, a fost atat de puternic, incat a fost resimtit pana la Guantanamo, dupa cum a anuntat purtatorul de cuvant al centrului american de detentie din Cuba, situat la aproape 300 de kilometri de Port-au-Prince.

O alerta de tsunami a fost imediat emisa pentru intreaga regiune a Antilelor, dar a fost apoi ridicata in cursul serii. Doua replici puternice ale cutremurului au avut loc la scurt timp dupa seismul initial. Prima a avut o magnitudine de moment de 5,9 si s-a produs la sapte minute dupa seism, in timp ce a doua, de magnitudine 5,5, s-a inregistrat la 12 minute dupa prima replica.

Pentru a masura puterea unui cutremur, institutul american USGS foloseste "magnitudinea de moment", o scara deschisa pe care un seism ce atinge magnitudinea de cel putin 6 este considerat puternic.

Insula Haiti a fost deja lovita de o serie de catastrofe naturale, intre care urgananele din 2008, care au provocat moartea a peste 800 de persoane si au lasat circa un milion de sinistrati. Aproape 100.000 de case au fost avariate.

Haiti are o populatie de circa noua milioane de locuitori, dintre care peste doua milioane traiesc la Port-au-Prince si in imprejurimile sale. Aproape 70% dintre haitieni traiesc cu mai putin de doi dolari pe zi.

La putin timp dupa cutremur, peste capitala haitiana s-a lasat noaptea, lasand strazile devastate in intuneric complet, ceea ce a amplificat si mai mult panica ce a pus stapanire pe populatie. Vehicule ale politiei haitiene, ale Natiunilor Unite sau Crucii Rosii incearca sa transporte ranitii, dar casele distruse blocheaza circulatia pe alocuri. O alta dificultate pentru echipele de salvare si locuitori este ca mijloacele de comunicatie telefonica au fost serios afectate si e greu de prins o legatura cu Haiti din strainatate. Majoritatea statiilor de radio si televiziune ale capitalei nu au functionat mai multe ore de la producerea cutremurului, iar putinele posturi de radio care emit lanseaza apeluri de urgenta.

La liceul francez din Haiti, multi elevi sunt blocati inauntru si nu au vesti despre parintii lor. O universitate privata din capitala s-a prabusit si multi studenti erau prinsi sub daramaturi. Si alte institutii universitare, precum Scoala Nationala de Administratie si universitatea Agentiei Universitare a Francofoniei au fost distruse de seism si sunt oameni prinsi inauntru.

Zeci de persoane dintr-un hotel de lux sunt date disparute

Circa 200 de persoane dintr-un hotel mare din Port-au-Prince sunt date disparute in urma seismului, a anuntat un ministru francez, relateaza AFP. "Ni s-a spus ca hotelul Le Montana s-a prabusit. Circa 300 de persoane se aflau acolo, doar 100 au iesit, ceea ce ne ingrijoreaza", a spus ministrul. Le Montana, aflat in apropierea cartierului general al ONU, este unul dintre cele mai luxoase hoteluri din capitala. Ministrul a spus ca nu stie daca printre victime figureaza francezi, potrivit NewsIn.

Mai multe tari anunta ca vor trimite ajutoare in Haiti

Guvernul german va debloca un ajutor de urgenta in valoare de un milion de euro pentru victimele seismului din Haiti, a anuntat miercuri Ministerul german de Externe, relateaza AFP.

O celula de criza a fost infiintata pentru a evalua necesitatile de la fata locului si urmeaza "sa decida masurile suplimentare" ce vor fi luate, potrivit unui comunicat al diplomatiei germane. Aceasta celula urmeaza, de asemenea, sa verifice daca cetateni germani se afla printre victimele seismului.

La randul sau, Franta a anuntat ca va trimite doua avioane cu ajutoare umanitare si echipe de salvare in Haiti, exprimandu-si, totodata, ingrijorarea fata de soarta celor 1.400 de cetateni francezi aflati in Haiti, dintre care 1.200 se afla in capitala Port-au-Prince, potrivit NewsIn.

Presedintele american Barack Obama a anuntat intr-un comunicat ca Statele Unite sunt gata sa vina in ajutorul poporului din Haiti. Si alte tari si-au oferit deja ajutorul, intre care Venezuela si Canada.

ONU incerca in zadar sa ia legatura cu reprezentantii sai din Haiti, dar se pregateste pentru un efort masiv de ajutor international.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.