Un seism cu magnitudinea 7,2 s-a produs luni dimineata in largul insulelor Solomon, in sud-vestul Pacificului, a anuntat Institutul american de geofizica (USGS), citat de AFP.

Potrivit USGS, cutremurul a avut loc la ora locala 9.36 (00.36 ora Romaniei), la o adamcime de 30 de kilometri si la circa 100 de kilometri de orasul Gizo, relateaza NewsIn.

Un prim cutremur a avut loc in regiune cu o aproximativ o ora inainte, la ora locala 8.48 (duminica, 23.48 ora Romaniei), la 143 de kilometri sud-sud-est de Gizo, al doilea oras ca marime din arhipelag.

Centrul de alerta pentru tsunami din Pacific nu a emis nicio alerta.

Pe insula Rendova, din apropiere de Gizo, cateva case s-au prabusit, dar nu au fost semnalate alte pagube, a declarat un responsabil din serviciul national pentru catastrofe naturale, Julian Makaa, "Seismul a provocat un mic val, cateva persoane au fost ranite usor cand au fugit de pe litoral, curpinse de panica", a adaugat el.

Regiunea Gizo se afla la 360 de kilometri vest-nord-vest de capitala Honiara, unde locuitorii au simtit seismul, dar nu s-au inregistrat pagube.

Centrul de alerta pentru tsunami a anuntat ca "seisme atat de importante pot provoca tsunamiuri locale, care pot fi distrugatoare de-a lungul coastelor aflate la 100 de kilometri de epicentru".

Potrivit Observatorului australian Geoscience, cutremurul cu magnitudinea 7 a avut loc, probabil, la circa 80 de kilometri de orice teritoriu locuit. "Este vorba de un seism important, care poate provoca un tsunami local, dar nu va provoca, probabil, un tsunami major", a declarat seismologul australian Clive Collins.

Insulele Solomon sunt afectate in mod regulat de cutremure. In aprilie 2007, un seism cu amgnitudinea 8 a provocat moartea a peste 50 de persoane si a lasat mai multe mii fara adapost. In Gizo, majoritatea cheiurilor au fost distruse de tsunamiul ce a urmat.

In 29 septembrie 2009, regiunea a fost afectata de un seism puternic, urmat de un tsunami devastator, ce a provocat moartea a 186 de persoane in Samoa si Tonga.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.