Trei seisme puternice, cu magnitudini de 7,8, 7,7 si respectiv 7,1 s-au produs joi dimineata intre arhipelagurile Vanuatu si Salomon, declansand o alerta de tsunami, ridicata ulterior, a anuntat Institutul american de Geofizica (USGS) citat de AFP.
Primul cutremur, cu magnitudinea de 7,8, a avut loc la ora locala 9.03 (1.03 ora Romaniei), la 294 de kilometri distanta de una dintre insulele arhipelagului Vanuatu, Espiritu Santo, la o adancime de 35 de kilometri. O alerta de tsunami a fost emise dupa acest prim seism de Centrul de Alerta pentru Tsunami din Pacific, arata NewsIn.

Insula Espiritu Santo se afla la circa 500 de kilometri nord de capitala Port-Villa, din arhipelagul Vanuatu.

Acest prim seism a fost urmat dupa 15 minute de un al doilea, cu magnitudinea de 7,7, produs la 330 de kilometri de aceeasi insula, la ora locala 9.18 (1.18 ora Romaniei).

Zona a fost afectata si de un al treilea seism, cu magnitudinea 7,1, la 10.13 ora locala (2.13 ora Romaniei).

Au fost inregistrate mai multe replici, dintre care una cu magnitudinea 5,7 in Vanuatu, iar alta cu magnitudinea 5,3 in insulele Samoa, provocand scene de panica.

Centrul de Alerta pentru Tsunami a ridicat alerta la circa doua ore si jumatate dupa primul cutremur. Aceasta alerta fusese decretata in doua randuri, pentru 30 de tari si teritorii, acoperind o zona de mii de kilometri.

"Daca nu se observa niciun val de mari dimensiuni in urmatoarele doua ore (dupa cutremur - n.red.), putem aprecia ca amenintarea a trecut", potrivit centrului cu sediul in Hawaii. "S-a produs un tsunami, dar se pare ca nu a provocat pagube", a precizat Brian Yanagi, de la Centrul international de informare privind tsunami.

Initial, alerta de tsunami a fost emisa pentru arhipelagul Vanuatu, insulele Salomon, Papua Noua Guinee, Noua Caledonie, Tuvalu, insulele Fiji si insulele Kiribati din Pacificul de Sud. Apoi a fost extinsa la Australia, Noua Zeelanda, Indonezia, insulele Samoa si Tonga.

Alerta a fost ridicata in jurul orei locale 11.45 in Noua Caledonie, unde nu a fost observat niciun val semificativ. Scolile si populatia de pe Insulele Loialitatii au fost evacuate. Potrivit autoritatilor, nu au fost inregistrate scene de panica. Noua Caledonie se afla la circa 500 de kilometri sud-vest de Vanuatu.

Arhipelagul Samoa a fost lovit de un tsunami in 29 septembrie, care a provocat moartea a 184 de persoane in Samoa si Tonga.

Tarile si arhipelagurile situate pe "Centura de foc" a Pacificului, la joctiunea mai multor placi tectonice, se confrunta in mod regulat cu seisme.

Nou seism, cu magnitudinea 7, in arhipelagul Vanuatu


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.