Un cercetator italian a prezis cutremurul din Aquila cu cateva saptamani inainte, dar a fost raportat autoritatilor pentru ca a creat panica.

Un tehnician al Institutului de astrofizica, Giampaolo Giuliani, sustine ca poate prezice seismele. "De zece ani reusim sa vedem astfel de evenimente la o distanta de 100-150 kilometri. De trei zile se inregistra o crestere a radonului un gaz care este emis in momentul seismelor", a declarat Giuliani, conform NewsIn.

"Cresterea puternica a radonului anunta cutremure puternice", a subliniat cercetatorul italian.

In urma cu opt zile, Giuliani a spus ca un cutremur puternic va avea loc in curand in Sulmona, oras din regiunea lovita de seism. Anuntul, care a provocat panica, a facut ca seful protectiei civile italiene, Guido Bertolaso, sa-l numeasca "imbecil". "Cutremurele nu pot fi auntate, aceasta este parerea comunitatii oamenilor de stiinta", a adaugat Bertolaso.

Institutul de astrofizica a precizat ca cercetarile privitoare la seisme efectuate de Giuliani "sunt desfasurate cu titlu personal". Seful Instititului national de geofizica a subliniat ca adevarata problema este ca Italia nu a luat masuri de precautie, in pofida istoriei sale tragice de cutremure.

Seismul s-a soldat cu cel putin 179 de morti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.