IT&C 4 Martie 2008 02:33
Reducerile de 50-70 la suta la carti ar putea fi eliminate de pe Amazon.fr de la jumatatea acestui an. Urmeaza Amazon.de si Amazon.co.uk.

Dupa mai bine de o luna de zile in care a platit amenzi de 1.000 de euro pe zi, firma care reprezinta compania Amazon in Franta ar putea fi silita, prin lege, sa renunte la reducerile pe care le practica pentru carti sau pentru expedierea acestora.

Amazon.fr a facut apel impotriva acestei decizii, prezentand in fata Curtii peste un milion de semnaturi ale utilizatorilor care vor sa beneficieze de ofertele site-ului. O noua decizie in acest caz urmeaza sa fie anuntata in aceasta saptamana.

La sfarsitul anului trecut, Asociatia Librarilor din Franta a actionat in judecata firma ce detine portalul Amazon.fr, acuzand-o de concurenta neloiala, prin practicarea de tarife foarte mici pentru peste 70 la suta din titluri si oferirea de transport gratuit pe intreg teritorul Frantei. In ianuarie, un tribunal francez a dat castig de cauza asociatiei si a dispus ca Amazon.fr sa inceteze practicile sale, in caz contrar urmand sa plateasca o amenda de 1.000 de euro pe zi. La momentul respectiv, compania a ales sa plateasca amenda. Istoria s-ar putea repeta si in Germania si Marea Britanie, asociatiile librarilor de aici asteptand decizia finala a francezilor pentru a vedea daca pornesc un demers similar.

Politica Amazon in intreaga lume politica Amazon este aceeasi si presupune reduceri destul de substantiale pentru anumite produse vandute (intre 25 si 70%) si expedierea pachetelor gratuit, daca adresa destinatarului este in tara unde Amazon are o subsidara. Ca atare, francezii care comanda de pe Amazon.fr pot primi comenzile acasa fara a mai plati taxele de livrare. Modelul se aplica si in Germania (Amazon.de), Marea Britanie (Amazon.co.uk), Statele Unite (Amazon.com) si exemplele pot continua. In Franta, Asociatia Nationala a Librarilor a cerut ca aceste practici sa nu se mai aplice si in cazul cartilor, pentru ca acest lucru le aduce prejudicii foarte mari librariilor care nu au si magazine virtuale. "Franta ar fi prima tara din lume unde livrarea gratuita a cartilor ar fi declarata ilegala", a declarat Jeff Bezos, unul dintre cofondatorii companiei Amazon. Bezos a lansat chiar si o petitie online prin care utilizatorii site-ului isi exprimau dorinta de a pastra livrarea gratuita. In momentul de fata, Amazon.fr a strans peste un milion de semnaturi pe care le-a prezentat instantei.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.