IT&C 3 Martie 2008 03:54
Dell, cel de-al doilea producator mondial de calculatoare, a anuntat un profit trimestrial sub estimarile pietei, ca urmare a unei reduceri a cheltuielilor din partea consumatorilor, informeaza Reuters, citat de NewsIn.

Profitul net in trimestrul al patrulea a scazut la 679 milioane dolari, sau 31 centi pe actiune, de la 726 milioane dolari, sau 32 centi pe actiune anul trecut. Venitul a crescut la 16 miliarde dolari, de la 14,5 miliarde dolari, insa pretul mediu de vanzare a scazut cu 7,5%, la 1.480 dolari pe unitate.

Marja profitului a crescut la 18,8% de la 18,5% in trimestrul al treilea, iar rata operationala a scazut la 4,9% de la 5,3% in trimestrul al treilea, odata cu majorarea costurilor.

Dell este mult mai dependenta de piata din Statele Unite decat rivalii de la Hewlett-Packard si IBM, analistii estimand o recesiune a celei mai mari economii din lume.

Directorul financiar al Dell, Donald Carty, a declarat pentru Reuters ca a sesizat "anumite retineri" in ceea ce priveste cheltuielile in randul marilor corporatii din SUA, in special in randul companiilor private de servicii financiare ce au fost afectate de criza creditelor. Dell inregistreaza aproximativ jumatate din venituri in Statele Unite, in timp ce HP si IBM inregistreaza doua treimi din venit in strainatate.

Fondatorul Michael Dell a preluat din nou conducerea companiei in ianuarie 2007, dupa rezultatele dezamagitoare inregistrate de predecesorul sau.

In 2006 compania a pierdut prima pozitie de pe piata producatorilor de PC-uri in favoarea celor de la HP. Dell vinde in prezent calculatoare in peste 10.000 de magazine, mult mai putine decat HP.

Companiile rivale, printre care HP si Apple, au beneficiat recent de o scadere a preturilor la componentele de calculatoare, precum cipuri de memorie, monitoare si hard-diskuri.

Veniturile Dell din vanzarea de calculatoare au crescut cu 24% in trimestrul al patrulea, iar venitul din vanzarea de servere, medii de stocare si PC-uri a crescut cu 2%.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.