Compania americana Polaroid a anuntat ca, incepand din aceasta saptamana, nu va mai fabrica film pentru legendarele aparate care produc fotografii instantanee.

"The Guardian" si revista "Found" deplang disparitia tehnologiei Polaroid dupa 60 de ani si, o data cu ea, a unei forme unice de arta fotografica.

Potrivit legendei, Edwin Land, seful Corporatiei Polaroid din acea vreme, se afla intr-o vacanta in Mexic in 1944, impreuna cu familia. Cand fata lui a vrut sa stie de ce trebuie sa astepte pentru a vedea fotografiile pe care tocmai le facuse, Land a cazut pe ganduri. Peste o ora schitase deja un mod de a satisface capriciul fiicei lui, iar in 1947 un aparat foto instant cu film sepia se afla deja pe piata. De atunci, numele Polaroid a devenit sinonim cu acest produs, desi compania producea mai multe tipuri de aparate.

Cu ocazia anuntului facut de Polaroid, revista Found, care colectioneaza si publica obiecte pierdute, a dedicat o editie speciala fotografiilor instantanee gasite in cosuri de gunoi, pe strada sau in trenuri. Saturatia culorilor, tipica imaginilor Polaroid, apare din aceste imagini la fel de nostalgica si de incarcata de amintiri precum filmul Super-8. Insa si aceasta diferenta este esentiala, amintirile Polaroid au fost generate in cateva momente. Nimic mai simplu si mai minunat decat aceasta tehnica. Vezi ceva ce ai vrea sa inregistrezi, apesi pe un buton si, un minut mai tarziu, o replica fidela a acelui lucru prinde forma si culoare in mana ta, in fata ochilor tai. si totusi, dupa cum a descoperit si Walker Evans, fotograful american celebru pentru faptul ca a documentat in imagini Era Marii Depresii, este posibil sa faci din cel mai impersonal aparat tehnic, dintr-o jucarie, cum numea Evans aparatul Polaroid, instrumentul unui mare artist.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.