IT&C 1 Februarie 2008 00:46
Pe viitor, displayurile unor dispozitive vor intra in contact direct cu ochiul uman.

Inginerii americani au dezvoltat un dispozitiv experimental bazat pe o lentila de contact cu circuite incorporate, leduri si receptori wireless care va putea fi utilizat ca display personal pentru fiecare utilizator.

Valorificarea comerciala a tehnologiei cu siguranta ca va mai dura multi ani, totusi cercetatorii de la Universitatea din Washington au deja in perspectiva control-panel-uri holografice pentru soferi si piloti, lentile pentru video-games sau chiar lentile pentru vizualizarea paginilor web. ”Este un pas mic spre tinta finala, dar extrem de promitator”, au explicat intr-un comunicat profesorul Babak Parviz si Harvey Ho, un fost student al lui Parviz.

Prototipul dispozitivului contine circuite incorporate, diode luminoase rosii pentru display si o antena pentru undele radio. Pana in momentul de fata, experimentul s-a realizat asupra iepurilor, care suporta lentila timp de 20 de minute, fara efecte adverse. In mod ideal, instalarea sau indepartarea lentilei ar fi la fel de usoare ca si la lentila de contact si, odata instalata, purtatorul abia si-ar da seama ca este acolo.

Realizarea dispozitivului a reprezentat o provocare tehnica, deoarece materialele a caror utilizare este sigura pentru corpul uman sunt foarte delicate. Circuitele au fost create separat din straturi metalice de dimensiuni foarte reduse si mai apoi au fost adaugate deasupra lentilei, prin intermediul unei proceduri numita self-assembly, bazata pe forte capilare asemanatoare celor utilizate de plante pentru preluarea apei din radacina.


Despre autor:

Sursa: Prezentonline.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.