IT&C 30 Ianuarie 2008 03:11
Compania americana Qtrax, care a anuntat ca va lansa primul serviciu de descarcat muzica gratis de pe Internet, 100% legal, si-a ratat lansarea oficiala. In schimb, vanzarile de muzica pe Internet par sa ia din ce in ce mai mult avant.

Qtrax, care tocmai anuntase ca are in baza de date 25 de milioane de melodii si ca toate acestea vor putea fi descarcate gratis daca utilizatorii primesc sa vada sau sa asculte reclame in contul pieselor comandate, a primit o lovitura dura de la marile case de discuri, din partea carora spunea ca are acordul pentru a lansa serviciul. Warner Music a anuntat clar ca nu a autorizat "utilizarea continutului nostru pe serviciul oferit de Qtrax", iar Universal Music Group si EMI Group PLC au precizat ca nu au incheiat deocamdata contracte cu aceasta companie, mentionand ca discutiile continua.

In schimb, in aceeasi zi, s-a dovedit ca doua dintre aceste mari companii din domeniul muzical, Warner Muzic si EMI, alaturi de alte opt case de discuri, au semnat contracte cu Sony Ericsson pentru adaugarea a cinci milioane de piese in catalogul ce poate fi accesat prin serviciul PlayNow. Dar pe bani!

Nici Amazon nu s-a aratat intimidat de anuntul fulminant al Qtrax, o data ce reprezentantii sai au declarat, parca pentru a se solidariza cu casele de discuri de mai sus, ca intentioneaza sa-si extinda vanzarile de MP3-uri pe pietele din afara SUA. "Am primit sute de e-mail-uri de la clientii Amazon din intreaga lume, care ne intrebau daca vom face Amazon MP3 disponibil si in afara SUA", a declarat Bill Carr, vicepresedintele departamentului de muzica digitala a companiei.

Amazon a inceput sa vanda fisiere MP3, fara restrictii de folosire impuse de tehnologia de protejare a drepturilor de autor, pe site-ul sau din SUA, in septembrie 2007, la preturi cuprinse intre 0,89 si 0,99 dolari per melodie, respectiv 5,99 si 9,99 dolari per album. Catalogul companiei include 3,3 milioane de melodii interpretate de 270.000 de artisti.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.