IT&C 16 Ianuarie 2008 03:13
Mini-laptopurile castiga din ce in ce mai mult teren in preferintele utilizatorilor
Pe segmentul hardware, anul a inceput cu o informatie aproape incredibila, ce a facut inconjurul lumii: apare laptopul de 75$. De altfel, foarte multa lume pare sa se preocupe in aceste zile de segmentul notebook-urilor low-cost, de 300-400 de dolari.

ASUS a reinviat trendul sub-notebook-urilor prin laptopul miniatural EeePC, ce s-a vandut in cifre nesperat de mari in toata lumea - peste 350.000 de exemplare in doar cateva luni de la lansare. Acesta este un miniportabil cu un ecran de 7" cu
rezolutie widescreen 800x480, procesor Celeron M la 630 Mhz, 512 MB de memorie DDR2 si harddisk SSD (Solid State Disk) de 4 GB pentru stocare, cu versiuni de 2 GB si 8 GB, ruland Xandrox Linux ca sistem de operare. Preturile se incadreaza intre 349 $ si 499 $ (o varianta cam scumpa totusi pentru un low-cost). In magazinele din Romania, in schimb, varianta de 4 GB se vinde cu 1.200 RON (echivalentul a 480 $).

De mentionat este faptul ca spatiul de stocare la oricare dintre aceste EeePC-uri poate fi extins prin intermediul unui card SD sau SDHC, cele SDHC ajungand in prezent la capacitati de maximum 32 GB.
Succesul repurtat i-a motivat pe cei de la Asus sa vorbeasca la CES 2008 despre o a doua generatie de minilaptopuri (ce ar urma sa apara in cel de-al doilea trimestru al anului), cu WiMax, ecran mai mare - de 8,9" - si pe care va putea rula si Windows XP.

Pana atunci insa, multa lume pregateste competitori pentru acest gen de produse care se dovedesc a fi foarte dezirabile.

Unii, cum ar fi Everex, au si reusit sa-si finalizeze proiectele, urmand ca la sfarsitul acestei luni sa intre pe rafturile magazinelor din Statele Unite CloudBook (cunoscut anterior sub numele de NanoBook), care, la un pret de 399 $, are specificatii mult mai bune decat cele de la Asus. Noul produs include un procesor VIA C7-M ULV la 1,2 GHz, harddisk de 30 GB si 4200 rotatii pe minut, media reader 4-in-1, 2 porturi USB 2.0, iesire DVI, webcam de 1,3 Mpixeli si baterie 4-cell cu autonomie de 5 ore. Laptopul ruleaza ultima versiune a sistemului de operare gOS Rocket, o versiune de Ubuntu optimizat pentru aplicatii Google. Ca si EeePC, CloudBook are un ecran de 7" widescreen 800x480, conectivitate wireless 802.11g si port Ethernet 10/100.

Marele atu al lui CloudBook este insa spatiul de stocare, un harddisk de 30 GB, mult mai mare decat cea mai mare capacitate atinsa de EeePC, cu 8 GB, care costa 499 $. Aceasta in conditiile in care laptopul are dimensiuni similare cu EeePC si aceeasi greutate.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.