IT&C 16 Ianuarie 2008 03:07
Anul 2008 se anunta a fi cel in care intrebarea "Ce fac RCS&RDS si Telemobil cu licentele 3G castigate?" isi va gasi, in sfarsit, un raspuns clar. Ambii operatori au putut anunta in aceste prime zile de ianuarie ca vor dispune de fondurile necesare pentru investitiile masive pe care le presupune dezvoltarea unei retele de comunicatii de acest gen.
in aceeasi zi, ambii operatori au iesit pe piata cu anunturi care de care mai spectaculoase, avand in vedere evolutia modesta de pana acum. RCS&RDS s-a vazut in masura sa poata comunica faptul ca a primit in conturi cele 500 de milioane de dolari aferente unui credit contractat de la un consortiu de banci condus de ING si Citibank. Banii vor fi utilizati pentru refinantarea unui credit contractat anterior de companie si, in mod evident, pentru mult asteptata extindere a retelei de telefonie mobila 3G.
In ceea ce priveste Zapp, in sfarsit, intentia Grupului Saudi Oger din Arabia Saudita de a deveni actionar majoritar al Telemobil s-a materializat. Nici un detaliu financiar al acestei tranzactii nu a fost facut inca public, dar toata lumea este de acord ca ne putem astepta la investitii masive in extinderea retelei sale, Telemobil fiind primul operator CDMA din lume care a lansat servicii comerciale 3G in banda de 450 MHz, dar care a castigat si licenta de spectru UMTS in banda de 2100 MHz, reprezentantii companiei declarand, in repetate randuri, ca vor incepe o expansiune masiva a retelei Zapp utilizand aceasta frecventa.

A fost o mare batalie

Cu totii am asistat, acum doi ani, la lupta indarjita ce s-a purtat pentru castigarea ultimelor licente 3G pe care autoritatile le-au scos la licitatie pentru esalonul doi al operatorilor de comunicatii din Romania. Astfel, dupa ce la prima strigare, nimeni in afara de Orange si Vodafone nu a manifestat vreun interes deosebit pentru obtinerea unei licente de acest fel, la urmatoarea licitatie o batalie dura pentru doua licente s-a purtat intre patru operatori: Cosmote, Radiocom (Radiocomunicatii SA), RCS&RDS si Telemobil (operatorul serviciului Zapp). Castigatori au fost declarati ultimii doi operatori, dupa care a urmat o perioada de diferite contestari din partea celorlalte doua companii. si apoi s-a asternut o lunga perioada de liniste, in care nu s-a mai auzit aproape nimic despre soarta celorlalte doua servicii de comunicatii 3G, pe care romanii le-au asteptat totusi cu interes.
Singurele informatii aparute de-a lungul acestui timp au fost cele referitoare la eforturile pe care companiile castigatoare le-au facut pentru a reusi sa obtina capitalul necesar pentru realizarea investitiilor masive pe care le presupune crearea unei retele de acest tip si la insuccesele pe care le-au repurtat in acest sens.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.