IT&C 3 Decembrie 2007 03:04
Vanzarile de calculatoare s-au majorat rapid si in cel de-al treilea trimestru al anului.
Motoarele cresterii: cererea utilizatorilor casnici si a firmelor, preturile accesibile. Anul 2008 va fi cel putin la fel de bun, ministerele anuntand multe achizitii importante.

Piata romaneasca a pc-urilor a continuat sa creasca rapid si in cel de-al treilea trimestru al anului atat ca volum, cat si ca valoare. Conform ultimelor date ale IDC, numarul de unitati livrate a crescut cu mai
mult de o treime de la an la an, ajungand la 193.541 in perioada iulie-septambrie 2007. Valoarea pietei a fost de aproape 165 milioane de dolari, majorandu-se cu 50% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
In numai trei luni, vanzarile de laptopuri aproape ca s-au dublat, fiind mai mari cu 92% in trimestrul al treilea din 2007 fata de anul trecut. Piata pentru unitati desktop a crescut si ea, insa intr-un ritm mult mai scazut, cu aproape 17,5% ca numar de unitati livrate, iar numarul de servere x86 livrate a urcat cu o cota solida de 21,3% fata de aceeasi perioada a anului trecut. "Piata PC din Romania a continuat sa prospere si in al treilea trimestru al anului, urmand tendintele prevazute la inceputul anului 2007", a declarat Calin Mirea, Research Analyst IDC Romania. "Cererea din segmentele home user si IMM, preturile accesibile, configuratiile tot mai puternice, marketingul agresiv impreuna cu un numar de proiecte din sectorul public si cel privat au creat din nou o sinergie care a permis o crestere puternica a vanzarilor. Per total, piata ramane fierbinte, in timp ce jucatorii se pregatesc pentru un ultim trimestru si mai bun".

Asamblatorii locali raman lideri incontestabili ai pietei desktop, in timp ce distribuitorii internationali isi mentin suprematia pe piata notebook, iar aceasta situatie nu se va schimba curand, considera reprezentantul IDC in Romania.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.