Un studiu al companiei Nemertes spune ca, doar in acest an, utilizatorii vor crea 161 de exabytes de date digitale noi (circa 177,1 miliarde de gigabytes)

Internetul ar putea fi coplesit, in doi ani, de fluxul imens de vizitatori si continut, intrucit capacitatea sa este sub o presiune din ce in ce mai mare, sustine un studiu recent al Nemertes Research LLC, o firma independenta de analize si studii de piata.

Conform studiului, o adevarata invazie de continut web, in principal video, ar putea coplesi Internetul pina in 2010 daca furnizorii de retele backbone (retelele mari, de baza, la care se interconecteaza alte retele, formind webul) nu vor investi circa 137 de miliarde de dolari in noi capacitati. Suma inseamna de doua ori cit cea planuita de furnizorii de servicii, spune studiul, care a fost finantat de o serie de companii din topul „Fortune 2.000“, inclusiv Internet Innovation Alliance (IIA), coalitie non-profit care sprijina accesul universal la banda larga, fondata de Larry Irving si Bruce Mehlman in 2004. Irving este presedinte si CEO al Irving Information Group, firma care ofera consultanta companiilor internationale de tehnologie si telecomunicatii. Mehlman este cofondator al Mehlman Vogel Castagnetti Inc., firma de consultanta din Washington.

Numai in America de Nord vor fi necesare investitii in backbone de 42 pina la 55 de miliarde de dolari in urmatorii trei pina la cinci ani pentru a face fata cererii, spune Nemertes. „Cercetarile noastre arata ca, desi resursele legate de switching/routing si de fibra vor continua sa se dezvolte pentru a suporta oricite solicitari s-ar putea imagina din partea utilizatorilor, infrastructura de acces la Internet, in special in America de Nord, nu va reusi sa tina pasul cu aceasta cerere in urmatorii trei pina la cinci ani“, sustine studiul.

Nemertes spune ca ingrijorarile exprimate de multa vreme de IIA se confirma. Alianta printre membrii careia se numara AT&T Inc., Level 3 Communications Inc. sau Corning Inc. a lansat avertismente legate de un viitor „exaflood“ de continut web, mai ales video, care i-ar putea „infunda tevile“.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.