Asiaticii lucreaza la noi modele de roboti. Sud-coreenii se concentreaza pentru a crea roboti potriviti pentru rolul de partener domestic, in timp ce japonezii pun accentul pe capacitatile lor de a invata singuri, de a fi cat mai autonomi

Cercetatorii sud-coreeni care cautau un model pentru cel mai recent concept de robot "domestic" au ales ursuletul emblematic al Australiei, koala, pentru acest rol.

Robotul pufos creat de Institutul de Cercetare in Electronica si Telecomunicatii poate reactiona la atingere, la auzul vocii umane si poate recunoaste chiar si chipurile persoanelor din jur. Creatorii sai sustin ca acesta este cel mai avansat "animal de casa" robotizat si deschide calea catre construirea de parteneri de viata mai prietenosi, mai destepti, din lumea robotilor.

FARA PALME. Daca il bati, ursul "intelege" ca nu prea il placi. La prima palma se arata surprins, dar daca vei continua iti va da de inteles ca este speriat. Senzorii care detecteaza atingerea, lumina sau zgomotele sunt ascunsi in blana jucariei, transmitand semnale wireless unui server din apropiere, care poate fi un computer personal. Serverul analizeaza semnalele si retransmite corpului robotului instructiunile pentru a reactiona corespunzator. Motivul pentru care a fost ales ursul koala il reprezinta lenea caracteristica a micului animal. In felul acesta utilizatorii nu se vor astepta la un comportament energic al robotului, comportament care nu ar putea fi redat corespunzator din cauza solicitarii la care ar fi supuse motoarele care il actioneaza.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.