Yahoo a fost dat in judecata de catre familiile unor disidenti chinezi si a unui jurnalist care afirma ca au fost intemnitati dupa ce, compania a colaborat cu autoritatile chineze si a oferit informatii care ii incriminau, informeaza CNN.

In acest caz sunt implicati ziaristul Shi Tao si disidentul Wang Xiaoning, impreuna cu sotia sa Yu Ling, iar procesul se desfasoara la un tribunal din nordul Californiei.

Guvernul comunist chinez i-a condamnat pe cei doi soti la 10 ani de inchisoare pentru ca isi creasera bloguri cu tenta pro-democratica.

Chiar daca a fost acuzata in anul 2002 si a ispasit din pedeapsa deja cinci ani, Yu a declarat postului CNN ca a primit doar de putin timp documentele in care se justifica motivatia acuzarii. Aceste documente arata ca Yahoo a furnizat guvernului comunist din China document incriminatorii la adresa celor doi.

La randul sau jurnalistul Shi Tao a inceput sa aiba probleme cu autoritatile cu trei ani in urma, moment in care guvernul chinez le-a interzis jurnalistilor sa relateze de la aniversarea protestelor pro-democratice din Piata Tianamen.

Shi a transmis insa informatii unor grupuri care se ocupa de drepturile omului, iar administratia chineza a facut presiuni la adresa Yahoo, de a furniza datele utilizatorului care nu respectase interdictia de a transmite informatii din China. Jurnalistul a fost de asemenea condamnat la 10 ani de inchisoare.

Reprezentantul Yahoo, Michael Callahan a incercat sa explice ce s-ar fi intamplat daca compania nu ar fi respecatat cerintele autoritatilor din China.

„Nu le pot cere angajatilor locali sa reziste legilor din tarile lor si sa ii pun sa isi riste propria libertate”, a afirmat Callahan.

CNN a comentat faptul ca nu au existat reactii imediate fata de aceasta stire in China si ca bloggeri chinezi nu au reactionat nici ei i vre-un fel, parand sa nu stie despre acest eveniment.

Ziaristi de la CNN au inregistrat insa, comentariul unui blogger din Shangai, care a aflat despre proces.”Din fericire, acest proces va avea o foarte mare influenta asupra activitatii companiilor de internet, lasand la o parte acest caz individual... Este inacceptabil felul in care cei de la Yahoo fac concesii guvernului chinez. Se indeparteaza, se ascund de obligatiile si standardele lor morale”.

Yahoo impreuna cu alte companii americane ca Google si MSN au fost acuzate ca cenzureaza motoarele de cautare pe internet in China. Companiile au afirmat insa ca blocheaza paginile de internet, numai atunci cand primesc ordine legale din partea autoritatilor de a proceda in acest fel si ca de fiecare data, ei isi anunta clientii cu privire la paginile ce contin informatie pe care nu o pot accesa.

Google, a anuntat pe de alta parte CNN ca isi va imbunatati in curand procedeele prin care utilizatorii sa ramana anonimi si sa nu poata fi identificati.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.