Doar gatul si umerii dezvaluie faptul ca la bordul avionului de lupta se afla un pilot, si nu un robot.

Este vorba despre noua generatie de piloti de lupta RAF (Royal Air Force) din Marea Britanie. Imaginile pilotilor par a fi desprinse dintr-un film SF, iar fotografiile date publicitatii, care arata noile tehnologii, i-au dus pe multi cu gandul la robotul ucigas din filmul lui Arnold Schwarzenegger, "The Terminator".

Castile pilotilor care vor zbura pe avioanele F-35 Joint Strike Fighter vor fi dotate cu tehnologii de ultima generatie care le vor permite chiar sa vada pamantul prin fuselajul propriei lor aeronave.

O serie de camere video ascunse in exteriorul avionului de razboi furnizeaza in castile pilotilor imagini de mare rezolutie, inclusiv imagini infrarosii pe timpul noptii, imagini care apoi sunt proiectate in interiorul vizorului pilotului.

De asemenea, o serie de senzori speciali din interiorul carlingii capteaza orice miscare a castii, astfel incat in momentul in care pilotul intoarce capul sau ridica privirea catre cer, imaginile sa apara in consecinta.

Astfel, in momentul in care pilotul se uita in jos, avand casca pe cap, el nu-si va vedea numai picioarele si podeaua carlingii, ci va vedea si pamantul de sub el, indiferent de viteza cu care zboara.

Computerele de bord ofera de asemenea date esentiale de zbor si lupta, localizand, de asemenea, la sol tintele inamice si aliate, reprezentate de simboluri clare, chiar daca, din cauza distantei, ele nu sunt vizibile cu ochiul liber.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.