IT&C 8 Noiembrie 2007 22:42
Intrarea gigantului in telefonie ar putea ruina operatorii, dar ar oferi gratuit toate serviciile web pe mobil

Google a anuntat, in sfirsit, oficial, intrarea sa pe piata telefoniei mobile, punind capat zecilor de zvonuri si birfe legate de acest subiect. Exista, acum, raspunsuri la o serie de intrebari, insa exista si lucruri care au ramas neclare.

Presedintele Google, Eric Schmidt, nu vrea sa spuna, oficial, daca un telefon mobil Google va exista vreodata. A dat insa un indiciu atunci cind a spus ca, daca totul merge conform planurilor companiei, vom vedea, probabil, multe „telefoane Google“ de la mai multi operatori, relateaza PC World. El a spus, de asemenea, ca, atunci cind creatorii de software vor lansa un sistem de operare Android matur, ar fi momentul potrivit pentru ca Google sa lanseze un gPhone.

Pina acum, lansarea platformei Android si cea a Open Handset Alliance (OHA - Alianta Mobilului Deschis - aluzie la platforma gratuita open source lansata de Google) sint noutatile cele mai substantiale dupa anuntul Google de luni.

Android este o platforma software bazata pe Linux si destinata dezvoltarii de aplicatii pentru telefonia mobila. Google spera ca, in viitor, aceasta platforma sa devina sistemul de operare dominant pe telefoanele mobile. Pentru aceasta va concura direct cu plaforme precum Apple OS X de pe iPhone, BlackBerry OS, Microsoft Windows Mobile si Palm OS.

Google a anuntat aceasta platforma impreuna cu alti membri ai OHA, un grup de 34 de companii hardware si software plus operatori wireless care vor sa creeze impreuna standarde deschise pentru aparatele mobile. Conform OHA, platforma Android este gratuita sub licenta open source Apache. Pe 12 noiembrie va fi disponibil un kit de dezvoltare de software. Aceasta va fi prima sansa sa vedem o prima versiune a sistemului de operare promis.

Primele telefoane Android ar trebui sa fie disponibile consumatorilor in a doua jumatate a anului 2008. Operatorii care vor lansa, cel mai probabil, telefoane Google in Statele Unite sint Sprint Nextel si T-Mobile, ambii aflati in OHA. HTC si Motorola, aflate si ele in alianta, vor construi telefoane pentru platforma Android. Revista „Forbes“ a scris despre un aparat HTC, cu numele de cod „Dream“, cu un ecran tactil care pivoteaza pentru a dezvalui o tastatura completa. HTC se pare ca intentioneaza sa lanseze o versiune comerciala a telefonului in a doua jumatate a anului 2008.

Nu toti operatorii sint insa foarte incintati de Android. Verizon si AT&T, printre altii, sint ingrijorati ca standardele open source vor expune utilizatorii la atacuri software sau brese de securitate. Acum, dincolo de problemele de securitate exista si considerente financiare. Un telefon mobil care ar permite clientilor sa foloseasca orice aplicatie web gratuit ar ameninta veniturile operatorilor care percep tarife utilizatorilor pentru aplicatii identice, precum accesul la e-mail, jocuri sau GPS.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.