Mai intai touchscreen, apoi multi-touch… acum este randul dispozitivelor pe care nici nu trebuie sa le mai atingi pentru a intelege cam ce vrei de la ele

Cercetatorii din laboratoarele Microsoft din Marea Britanie au conceput, potrivit www.newscientist.com, un ecran de computer care, pe langa faptul ca este multi-touch, adica poate fi operat cu ambele maini, este capabil sa recunoasca si sa interpreteze gesturi si obiecte plasate la o distanta de pana la un centimetru de suprafata, datorita unei camere cu infrarosu.

"Poate simti mult mai mult decat degetele si este in esenta un scanner si o camera de rezolutie mica", explica liderul echipei de cercetare, Shahram Izadi. Ecranul poate comunica wireless cu alte dispozitive din apropiere, folosind aceeasi tehnologie cu infrarosu. Aceasta tehnologie, botezata ThinSight, a fost realizata prin adaugarea unui strat electronic suplimentar in spatele ecranului unui laptop obisnuit, marind cu circa doi centimetri grosimea display-ului.

DE LA DISTANTA. Ecranul poate "vedea" cu ajutorul unei retele de senzori si transmitatori infrarosu imperecheati. Senzorii pot forma imagini nefinisate din lumina infrarosie reflectata de obiecte, permitand astfel dispozitivului sa identifice gesturile mainilor si obiectele. ThinSight poate functiona totodata si ca un transmitator wireless in infrarosu, raspunzand unei telecomenzi obisnuite de televizor sau altor gadget-uri care functioneaza pe baza tehnologiei cu infrarosu. De asemenea, pot fi transmise date de la si catre ecran folosind un PDA sau un celular, oferind utilizatorului posibilitatea de a utiliza ecranul cu o telecomanda, trimitandu-i imagini pe care le doreste afisate.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.