Reprezentantul unic al produselor concernului american Apple nu a vandut niciun aparat, in schimb alte trei companii nu fac fata cererilor de pe piata autohtona

Afacerea comercializarii iPhone a dus la adevarate conflicte comerciale pe piata autohtona. In timp ce compania bucuresteana IRIS detine statutul de unic importator si distribuitor a produselor Apple iPhone in Romania, pe piata, alte trei firme deja fac bani din vanzarea celebrului telefon. Primele 100 de aparate iPhone s-au vandut pe un site de comert electronic.

Interesul este mare, iar numarul importatorilor si al comerciantilor este in crestere. Intre timp, IRIS, firma care are calitatea de "unic importator in Romania al produselor Apple", asteapta o ancheta a companiei Apple Europa pentru a identifica filiera pe care a ajuns in Romania celebrul aparat telefonic. Ce masuri s-ar putea lua dupa finalizarea anchetei inca nu se stie.

Marketonline a dat o mica lovitura mediatica. Anuntul potrivit caruia este primul magazin online care vinde iPhone in Romania a fost preluat rapid atat de presa traditionala, cat mai ales in mediul online. Mugur Cosmin Frunzetti, managing partner al www.marketonline.ro, considera ca reactia competitorilor a sporit interesul publicului. Pe 11 octombrie, marketonline.ro anunta faptul ca cel mai asteptat smarthphone din lume este pentru prima oara pe piata din Romania.

Piedici la import intre firmele importatoare

A doua zi, site-ul de comert electronic emag.ro anunta decizia companiei de a include iPhone in oferta sa numai atunci cand canalul de comercializare va deveni oficial si va fi recunoscut si sustinut de catre compania producatoare.

„In cazul iPhone, consideram ca vanzarile actuale din Romania se incadreaza in categoria 'piata neagra>>, deoarece asupra terminalelor s-a intervenit prin tehnici de piraterie software pentru a putea fi folosite. Acest lucru este recunoscut si de comercianti, care indruma clientii sa nu incerce sa contacteze producatorul prin intermediul terminalului, pentru ca acesta va fi blocat," a declarat Lucian Condruz, Director Product Management eMAG.

Mugur Cosmin Frunzetti sustine insa ca nu a fost contactat nici de catre IRIS, unic distribuitor al produselor Apple in Romania, si nici de catre reprezentantii emag.ro. IRIS a incercat blocarea in vama a aparatelor, motivand lipsa licentei de import. Efectul a fost de scurta durata, de o zi, Ministerul Finantelor raspunzand ca o astfel de licenta nu este necesara.

Importatorul aparatelor nu este Marketonline, ci "unul dintre principalii importatori de telefoane mobile din Romania", asa cum precizeaza Frunzetti, care nu doreste sa dezvaluie numele acestuia, pentru ca spera sa cumpere cat mai multe aparate, macar inca 100 de bucati. Pe de alta parte, el considera ca este normal ca importatorul sa-si faca publica actiunea atunci cand crede ca este oportun. Frunzetti cunoaste deja un al treilea importator de iPhone. De altfel, si numarul de comercianti interesati este in crestere. Un alt magazin online, www.cel.ro, afiseaza la vanzare mult doritul dispozitiv.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.