Premiul Nobel pentru fizica a fost decernat anul acesta, francezului Albert Fert si germanului Peter Gruenberg pentru descoperirea unei tehnologii recente care permite citirea informatiei stocate pe hard-disckuri, a anuntat astazi, Comitetul Nobel.

Descoperirea acestei tehnologii, numita magnetorezistenta gigantica (GMR), a "revolutionat tehnicile care permit citirea informatiei stocate pe hard- disk", a anuntat comitetul intr-un comunicat.

Acest domeniu de cercetare in nanostiinta este in prezent in plina expansiune, iar GMR are in special un impact important asupra tehnologiilor de informare si comunicare. Aceasta a permis elaborarea unor echipamente de citire care sunt atasate in prezent tuturor hard-diskurilor.

Cei doi laureati Peter Gruenberg si Albert Fert, au descoperit GMR in 1988, in cercetari facute separat. Albert Fert, in varsta de 69 de ani, nascut la Carcassone, este director stiintific al Unitatii mixte de fizica de la CNRS/Thales, la Orsay, din 1995. Pe de alta parte, Peter Gruenberg, in varsta de 68 de ani, este profesor la Institutul Forschungszentrum Juelich din Germania.

Laureatii premiul Nobel pentru fizica il vor primi la 10 decembrie din mainile regelui Suediei o medalie de aur si o diploma si suma de 10 milioane de coroane suedeze (1,08 milioane de euro) pe care o vor imparti, informeaza NewsIn.

Nobelul de fizica este al doilea premiu decernate saptamana aceasta, iar maine se va inmana premiul pentru chimie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.