Producatorul ar putea retrage de pe piata europeana toate pachetele Vista (Starter, Home Basic, Home Premium, Business, Enterprise si Ultimate) pentru ca ele contin Windows Media Player
Pozitia de top pe piata europeana a corporatiei americane Microsoft se clatina, dupa ce Curtea Europeana de Justitie a respins, luni, apelul companiei impotriva unei decizii luate in 2004, decizie prin care Microsoft trebuia sa achite o amenda de 497 milioane de euro deoarece a abuzat de pozitia sa dominanta pe piata europeana.

In urma verdictului dat de cej, Microsoft nu va scapa numai cu aceasta amenda, ci va trebui sa dezvaluie parti ale codului folosit in construirea Windows Media Player tuturor celor care
le solicita in vederea construirii de aplicatii compatibile cu aceasta, precum si a unor detalii legate de protocoalele folosite de platformele Windows pentru servere pentru conectarea de tip "client-server" si "server-server". De asemenea, compania va trebui sa distribuie toate versiunile Vista fara Windows Media Player integrat, deoarece mai multe parti implicate in proces au aratat ca vanzarea acestui software impreuna cu sistemul de operare a adus daune considerabile firmelor care dezvoltau produse similare. Raportul Curtii catalogheaza drept irelevant faptul ca distribuirea software-ului este gratuita sau ca utilizatorii (in opinia Microsoft) nu sunt obligati sa foloseasca player-ul. "Chiar daca nu este obligat sa foloseasca acest software, utilizatorul il va folosi pentru ca el este deja integrat, lucru care il scuteste de a cauta, instala si testa un altul", este de parere Rob Lord, fondatorul media player-ului Songbird. Lord crede ca, in momentul in care WMP nu va veni "la pachet" cu Windows, atunci utilizatorii vor fi liberi sa-si aleaga software-ul pe care-l vor folosi, iar piata din domeniu va avea mai mult de castigat. In acelasi timp, Microsoft va trebui sa mentina player-ul la standarde ridicate, pentru a-si mentine cel putin o parte din utilizatori.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.