Compania de securitate CA a lansat un avertisment pentru persoanele care utilizeaza computerul la domiciliu si care constientizeaza in mica masura riscurile la care se expun cand acceseaza Internetul

Raportul CA privind situatia amenintarilor Internet evidentiaza cresterea riscurilor la care se expun utilizatorii pe masura ce PC-urile devin un adevarat centru de comunicatii si divertisment pentru intreaga famile.

"Toti cei care utilizeaza Internetul ar trebui sa fie la curent cu natura si gravitatea amenintarilor Internet, in special gamerii, cei inscrisi in retelele sociale, persoanele in varsta, adolescentii si parintii lor", apreciaza dl. Sean O`Connell, consultant de securitate la CA. "Este important in mod special sa instruim utilizatorii mai tineri in privinta protejarii informatiilor personale si a evitarii infractorilor cibernetici ce recurg la acte de intimidare sau santaj". Desi tinerii sunt de multe ori mai priceputi decat parintii lor in folosirea Internetului, tind sa fie mai putin atenti in aplicarea unei conduite sigure de folosire a calculatorului online.

Raportul ofera si cateva predictii privind anul ce urmeaza:

- furtul de conturi pentru jocurile online tinde sa devina la fel de profitabil ca si cel de conturi bancare; aplicatiile malware aflate pe locul secund ca raspandire in acest an au fost cele concepute special pentru a fura parolele conturilor pentru jocuri. Personajele si banii virtuali se comercializeaza pe site-uri underground comparabile cu pietele legitime de bunuri de consum.
- o amenintare care ar trebui luata in serios este cea denumita "spear-phishing" - tintirea anumitor indivizi pe baza unor factori ca varsta sau statutul economico-social.
- volumul total al aplicatiilor malware va creste cu 132 de procente in acest an. In intervalul ianuarie - iunie 2007, CA Security Advisor a constatat ca 65% dintre aplicatiile malware erau troieni, 18% erau viermi si doar 4% virusi, restul de 13% constand in alte tipuri de malware.
- Mozilla Firefox nu va mai fi considerat mai sigur decat Microsoft Internet Explorer, iar mitul superioritatii Apple Mac OS X fata de Microsoft Windows in privinta masurilor de securitate se va prabusi. Internet Explorer si Firefox se plaseaza aproape la egalitate, cu 52 si respectiv 53 de vulnerabilitati in acest an, iar pentru sistemele de operare au fost raportate 51 de vulnerabilitati pentru Mac OS X, 29 pentru Windows XP si 19 pentru Windows Vista.
- criminalii cibernetici vor folosi o abordare in etape pentru dezvoltarea si distributia de malware. Aplicatiile malware cu componente multiple, cum ar fi transmiterea de spam cu troieni, le permite imbunatatirea acestora, pentru a deveni mai dificil de identificat pentru programele de securitate. Tehnici mai putin cunoscute de eludare a aplicatiilor de securitate, cum ar fi aplicatiile packer si de criptare, sunt deja folosite la scara larga, fiind prezente in doua din cele cinci cele mai mari amenintari malware din acest an.


Despre autor:

Sursa: Gecadnet.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.