Schimbarea va intra in vigoare din 2008, iar autoritatea de reglementare va incasa bani de la operatori pentru alocarea de noi numere de telefon.

Numerele destinate telefoniei fixe vor fi formate, din 3 mai 2008, din zece cifre si vor cuprinde prefixul national, indicativul de arie geografica si numarul local pentru toate apelurile locale si nationale, conform unei decizii a ANRCTI.

Decizia Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI) modifica si formatul actual al numerelor scurte, facind diferenta dintre numerele pentru servicii de interes public la nivel national (politie, jandarmerie, deranjamente utilitati publice, servicii de informatii si altele) si numere pentru furnizarea unor servicii de interes general la nivel local (taxi, „alo, domnule primar” si altele). Astfel, in cazul primei categorii de servicii se va adauga cifra 1 inaintea numarului actual, iar la cea de-a doua categorie se va adauga indicativul de arie geografica.

Spre exemplu, pentru a apela serviciul Ora exacta se va forma 1958, fata de 958 in prezent, iar pentru a apela serviciul Protectia Consumatorilor din judetul Constanta se va tasta 0241980. Numarul unic 112 pentru apeluri de urgenta va ramine neschimbat. Tranzitia la noul mod de formare a numerelor de telefon se va face in doua etape. Astfel, in perioada 3 mai-31 iulie 2008, numerele de telefonie fixa vor putea fi apelate atit in formatul actual, cit si in noul format, iar abonatii vor fi informati cu privire la modificarea modului de formare a numerelor.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.