Lansat in 2002 ca fiind „urmatoarea versiune a laptopului“, Tablet PC-ul - acel notebook usor al carui ecran se poate roti - nu a avut succesul scontat, insa vanzarile de astfel de echipamente cresc constant, cu circa 25% pe an, urmand sa ajunga o industrie globala prin 2010, spun specialistii.

Creatorii Tablet PC-ului au fost inovatori: este mai usor decat laptopul normal, mai comod de utilizat cu ajutorul creionului digital (stylus), mai rezistent la socuri. Microsoft a fost unul dintre principalii promotori ai conceptului, lansand rapid si o versiune Tablet a sistemului de operare Windows.
Vanzarile mondiale de Tablet PC au depasit deja un miliard de dolari pe an, iar in 2009-2010 vor depasi incasari de 5 miliarde de dolari pe an. Desi se credea ca Tablet PC va fi un gadget pentru pasionatii de tehnologie, de fapt si-a gasit succesul in randul oamenilor de afaceri si al institutiilor de stat, fiind mai usor de transportat decat un laptop.

Notite de mana: un esec
Una dintre functiile „revolutionare“ anuntate de creatorii Tablet PC-ului este posibilitatea de a recunoaste scrisul de mana, astfel ca un utilizator poate roti ecranul, poate tine tabletul in mod similar unui caiet si poate lua notite de mana. Apoi, textul poate fi transformat in document Word sau poate fi prelucrat in diverse moduri.
Aplicatia, desi si-a gasit utilizatori, nu s-a dovedit un succes de masa. In general, utilizatorii de PC nu prea mai agreeaza notitele de mana, acestea ramanand o functie agreata de un segment redus de utilizatori.
In 2006, vanzarile de Tablet PC au reprezentat circa 1,4% din vanzarile inregistrate in general de vanzatorii de laptopuri. Cu toate acestea, unul dintre liderii industriei, Dell, a anuntat ca anul acesta lanseaza propriul model de Tablet. Analistii mai spun ca Windows Vista este pregatit pentru Tablet PC, astfel ca nu mai trebuie folosit alt sistem de operare. Trecerea la noul sistem de operare va duce astfel si la cresterea popularitatii Tablet PC-urilor. Anul trecut s-au vandut circa 1 milion de Tablet PC in toata lumea, fata de 72,6 milioane de laptopuri. Prin 2010, vanzarile vor fi de cel putin 5 ori mai mari, asigura analistii.


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.